Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο


Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της ΠΑΕ ΑΕΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το απόλυτο εγχειρίδιο, ο αχώριστος μεθοδολογικός οδηγός κάθε ελεγκτή του ΣΔΟΕ.

 Όχι πως δεν φανταζόμασταν ότι στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ γίνονται σημεία και τέρατα, αλλά να σου εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια τη μέθοδο δεν είναι συνηθισμένο γεγονός. Το πόρισμα του αυτοελέγχου της ΠΑΕ ΑΕΚ μπορεί να μείνει στην ιστορία είτε ως αφετηρία για ένα αυστηρότατο έλεγχο σε όλο το φάσμα του επαγγελματικού αθλητισμού, είτε ως άλλη μια χαμένη ευκαιρία, πράγμα καθόλου απίθανο, όσο κυβερνούν μια το ΠΑΣΟΚ και μια η Ν.Δ.

Δεν μας ενδιαφέρει η καφενειακού τύπου ανάλυση, με εκτιμήσεις εάν ήταν πολλά τα χρήματα για τα κινητά των υπαλλήλων ή εάν κόστισαν ακριβά κάποιοι ποδοσφαιριστές ή ποιος μέτοχος της ΑΕΚ θέλει να καρφώσει ποιόν. Μας ενδιαφέρει να φωτίσουμε τις ουσιαστικές πλευρές:

* Πρώτον, επαναβεβαιώνονται οι άθλιοι όροι λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητικού μοντέλου στην Ελλάδα: αδιαφάνεια, φορολογικές παρατυπίες, παρανομίες, διακίνηση μαύρου χρήματος για χάρη της αισχροκέρδειας αυτών που διαφεντεύουν τις ομάδες.

* Δεύτερον, το επίσημο ελληνικό κράτος που εκπροσωπείται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις τους ενισχύει οικονομικά και θεσμικά έναντι αλήθεια ποιού οφέλους; Σκέφτεται ακόμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τους προικίσει με νέες άδειες στοιχηματικού τζόγου, μέσω internet κλπ; Σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα συνεχίσει να τους δίνει και τα ρέστα; Θα εισπράξει τα 83 εκατ. ευρώ που οφείλουν όλες οι ΠΑΕ τη διετία 2008-2009;

* Τρίτον, επιβεβαιώνεται ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα είναι η χαρά της διαπλοκής και του μάνατζερ. Μεσάζοντες, που οι ίδιοι κατέχουν τα δικαιώματα δεκάδων αθλητών που εργάζονται σε ανταγωνιστικές ομάδες, άρα μπορούν να παρεμβαίνουν στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Που εμφανίζονται εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις των φακέλων της UEFA με τους «στημένους» αγώνες και εισπράττουν τα χρήματα από τις ομάδες, σε λογαριασμούς of shore εταιρειών, φοροδιαφεύγοντας συστηματικά. Που εμφανίζονται να εισπράττουν από μια μετεγγραφή περισσότερα από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, για να τον «διευκολύνουν» με την εφορία. Άρα εισπράττουν μαύρα χρήματα από τις ομάδες, με τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να είναι γνώστης της ύπαρξης εικονικών συμβολαίων.

Όπως παλιά, όταν η άλλη μεγάλη πολυμετοχική ΠΑΕ εμφάνιζε συμβόλαια πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, της τάξης των 1000 δραχμών μηνιαίως. Άρα εάν ανοίξουμε το λεξικό του επαγγελματικού αθλητισμού, θα βρούμε σε περίοπτη θέση τα λήμματα υπερτιμολόγηση – φοροδιαφυγή – μαύρο χρήμα

* Τέταρτον, εάν όλα αυτά συνέβησαν σε μια πολυμετοχική ΠΑΕ, όπου υπάρχει έλεγχος των μετόχων, φαντάζεται κανείς τι γίνεται στις περισσότερες εκ των υπολοίπων ΠΑΕ που είναι μονοπρόσωπες και οικογενειακή υπόθεση κάποιων επιτήδειων; Στις ΠΑΕ και ΚΑΕ που δεν έχουν καν βιβλία ή σε αυτές που περιοδεύουν εδώ και δεκαετίες τα ίδια πρόσωπα;

* Πέμπτον, η ιστορία αποφάνθηκε ότι οι καλύτερες ιδέες – όπως αυτή των ομάδων λαϊκής βάσης – καίγονται όταν δεν υπάρχει έλεγχος και ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας των ομάδων από αυτούς που αναλαμβάνουν να τις εφαρμόσουν. Υπό αυτή την έννοια καταρρέει και ο μύθος της ανάθεσης εν λευκώ της σωτηρίας των ομάδων σε ένα προβεβλημένο άτομο, όχι απαραίτητα πλούσιο που θα βάλει τα χρήματα για την ομάδα, αλλά και σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως ήταν για παράδειγμα ο Ντέμης Νικολαϊδης.

Φανταστείτε ότι και στην Μπαρτσελόνα καταγγέλθηκε ο πρόεδρος για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες. Εκεί όμως υπάρχει καταστατικό αθλητικού σωματείου κι όχι ΠΑΕ, υπάρχουν όροι και δικλίδες ελέγχου των πεπραγμένων του Δ.Σ., υπάρχουν θεσμοί αιρετότητας του προέδρου κι όχι ιδιοκτησίας της ομάδας, υπάρχουν 130 χιλιάδες μέλη με αποφασιστικό λόγο και ψήφο. Αντιθέτως, εδώ έχουμε τα μοντέλα του Ψωμιάδη, του Μπέου, της «Motor Oil», της «Intracom», των φερέλπιδων Αράβων και φυσικά της «Morgan Stanley» Λονδίνου. Να τους χαιρόμαστε…

Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=594391

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: