Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόκκινη κάρτα στα σχολικά πρωταθλήματα


Στην προκρούστεια κλίνη των περικοπών θέτει το υπουργείο Παιδείας τα σχολικά πρωταθλήματα, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι η αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων που διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι προσωρινού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, προς κατάργηση οδεύει η μοριοδότηση, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητών που διακρίνονται σε αθλητικές διοργανώσεις, ενώ οι περικοπές στη χρηματοδότηση ακυρώνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κάθε επιστημονική μαθητική διεθνή διοργάνωση. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι 4 μαθητές που θα πρωτεύσουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Βιολογίας θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα μετάβασής τους στο Ταϊπέι, όπου τον Ιούλιο πραγματοποιείται η Διεθνής Ολυμπιάδα! Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αδυναμία  και κομψά ενημερώνει ότι «η μετάβαση και η συμμετοχή της ομάδας στην Chinese Taipei, θα γίνει χωρίς δαπάνη του Δημοσίου»! Ως εκ τούτου, η διάκριση μαθητών της χώρας στο εξωτερικό, γίνεται μια υπόθεση για γεμάτα πορτοφόλια…

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «η αναστολή» (και όχι αναβολή) των σχολικών πρωταθλημάτων που αποφασίστηκε στο παρά πέντε της τελικής φάσης των δύο μαζικότερων αθλητικών διοργανώσεων, του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, θα είναι … «μικρή». Τα σχολικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν, δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, αλλά δεν προσδιόρισε τον χρόνο της επανέναρξής τους. Μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την τύχη των σχολικών αθλητικών διοργανώσεων με το οικονομικό, επιτείνοντας την αίσθηση ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Όπως δήλωσε «η μικρή αναστολή στα σχολικά πρωταθλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, οι χώροι διεξαγωγής και να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα». Ακόμη πιο καταδικαστική για τον σχολικό αθλητισμό ήχησε η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι «δεν μπορούν να αναλαμβάνονται υποχρεώσεις, εάν δεν έχει λυθεί εκ των προτέρων το ζήτημα της χρηματοδότησης. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια χρέη σε όλα τα επίπεδα, τα οποία δεν μπορούσαμε εκ των υστέρων να καλύψουμε».

Ακόμη πάντως και αν το υπουργείο Παιδείας, αποφασίσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή των σχολικών πρωταθλημάτων έστω και καθυστερημένα, είναι βέβαιο ότι αυτά θα περιοριστούν στην επικράτεια και δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στις διεθνείς μαθητικές διοργανώσεις. Η αναστολή των πρωταθλημάτων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ που ήταν προγραμματισμένα για τον Φεβρουάριο, προαναγγέλλει την απουσία της Ελλάδας από τις αντίστοιχες διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, τον ερχόμενο Απρίλιο στη Βραζιλία και την Κίνα.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας ανήγγειλε την έναρξη διαβούλευσης για «να βάλουμε το σχολικό αθλητισμό στην πραγματική του διάσταση». Δηλαδή, «τα παιδιά να αθλούνται, χωρίς να αποβλέπουν σε ανταλλάγματα». Με άλλα λόγια το υπουργείο Παιδείας, μετά την κατάργηση των αθλητικών σχολείων, θέτει στο στόχαστρο τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για την εισαγωγή μαθητών-αθλητών στην ανώτατη εκπαίδευση. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις δεν θα ισχύσουν για φέτος. Για τη φετινή χρονιά, τη δουλειά θα την κάνει η αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων. Αφού δεν θα έχουμε πρωταθλήματα, δεν θα έχουμε και μοριοδότηση…

Τις επόμενες ημέρες, η υφυπουργός Παιδείας θα έχει συναντήσεις με αθλητικούς συλλόγους, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, το κλίμα είναι βαρύ καθώς ο ΣΕΓΑΣ με αφορμή τις άγριες περικοπές στις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, χαρακτηρίζει «εφιαλτική για την ελληνική αθλούμενη νεολαία την πολιτική της κυβέρνησης».

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=594775

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: