Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Στη σημερινή έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με τα Δημοτικά Συμβούλια του Βόλου και της Λάρισας, είχαμε την ελπίδα ότι μοναδικό θέμα θα ήταν ο αυτοδιοικητικός σχεδιασμός για την απορρόφηση των κονδυλίων στην περιοχή μας μετά από την απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει τη συνδιοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων του 2013 από τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας.

Όμως με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε ότι υπάρχουν ακόμα πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που κάνουν ύστατη προσπάθεια για την ανάκληση της απόφασης. Οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Κυβέρνηση την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, για την μετάθεση των πολιτικών ευθυνών από αυτή την «αποτυχία» θα μας άφηνε παγερά αδιάφορους, όπως και την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλίας, αν δεν φαινόταν η αγωνία για την ματαίωση στο φαγοπότι από την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στην Ελλάδα του «μνημονίου».

Ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» ταχθήκαμε εξ αρχής, ήδη από την ιδρυτική μας διακήρυξη, εναντίον της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, με το σκεπτικό ότι αυτοί σχεδιάστηκαν κατά τρόπο που όχι μόνο δεν ευνοούσε την ανάπτυξη της περιοχής της Θεσσαλίας, αλλά αντίθετα θα κατέστρεφε το περιβάλλον και θα παρέδιδε τις υποδομές και τους ελεύθερους χώρους της περιοχής στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των Θεσσαλών πολιτών.

Η αντίθεσή μας αυτή στους Μεσογειακούς Αγώνες προέκυψε από τις εξής αφετηριακές σκέψεις :

α)       Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αντιλήψεις και πρακτικές μετατροπής του αθλητισμού σε «βιομηχανία παραγωγής αθλητικού θεάματος», σε ευκαιρία πλουτισμό και προβολής για λίγους «εκλεκτούς» και σε σύγχρονο και απατηλό μεγαλοϊδεατισμό για μια κοινωνία που ψάχνει διέξοδο από τη γενικευμένη κρίση την οποία διέρχεται.

β)       Η πικρή εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δείχνει ότι η «βιομηχανία των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων» αφήνει πίσω της μόνο υπερκοστολογημένα έργα, που πολλές φορές μένουν «στα αζήτητα». Όπως ανάγλυφα περιγράφηκε στο Διεθνές Συνέδριο του Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα, τον Μάιο του 2009, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 άφησαν πίσω τους «τα πενιχρά οφέλη στον Τουρισμό, το χαμένο στοίχημα του πράσινου στην Αθήνα, την εκχώρηση των “φιλέτων” του Σαρωνικού σε ιδιώτες, τη μηδενική αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων και την κατά 1,4% του Α.Ε.Π. επιβάρυνση του ελλείμματος (2004) από το κόστος των αγώνων, παρότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί όλα τα Ολυμπιακά Έργα».

γ)       Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της Θεσσαλίας πρέπει να περάσει από τη σε βάθος συζήτηση μέσα στην τοπική κοινωνία, την ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών της, την αξιοποίηση της εμπειρίας των φορέων και του τοπικού επιστημονικού δυναμικού και το δημοκρατικό, δίκαιο και βιώσιμο σχεδιασμό της από τα αιρετά όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Η ανάθεση όλων των ελπίδων ανάπτυξης για την περιοχή σε ευκαιριακά «πυροτεχνήματα», όπως αποδείχθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες, συνιστά κατά τη γνώμη μας και πλήρη παραδοχή αποτυχίας και ανικανότητας των κεντρικών και τοπικών εξουσιών να υλοποιήσουν την αποστολή τους.

 Στη βάση των παραπάνω, ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», θεωρούμε ότι η αφαίρεση των αγώνων, που αποτελεί και μια δικαίωση των ενεργών πολιτών της Θεσσαλίας, πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας κοινής προσπάθειας ώστε τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την αφαίρεση των αγώνων να διατεθούν στην Θεσσαλία, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά τρόπο χρήσιμο κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά.

Με αυτή την έννοια, οι σκέψεις και οι απόπειρες ανάκτησης των Μεσογειακών Αγώνων, εκτός του ότι είναι μάταιες και ανεδαφικές, θα λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά. Αντίθετα, οι προσπάθειες της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την κινητοποίηση όλων των Θεσσαλών πολιτών, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διάθεση του προβλεφθέντος – κατά την Κυβέρνηση – ποσού των 126.500.000 € σε έργα της περιοχής μας, τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να κινούνται στην εξής κατεύθυνση :

α) Να είναι κατανεμημένα και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

β) Να είναι εντάσεως εργασίας και τέτοιας φύσης ώστε να δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και διάχυσής της για χρονικό διάστημα πέραν του έτους.

γ) Να είναι φιλικά προς το Περιβάλλον, συμβατά με την εφαρμογή και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οικονομικά για τους χρήστες τους και στο μέτρο του δυνατού επιλέξιμα για χρηματοδότηση από Προγράμματα της Ε.Ε.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με τα δημοτικά συμβούλια του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, μαζί με τη συστράτευση όλων των επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα ένα σχέδιο έργων και δράσεων, ιεραρχημένο και κοστολογημένο το οποίο, είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, είτε μέσα από τομεακά προγράμματα, να υλοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ενδεικτικά και θέλοντας να συμβάλλουμε στη συζήτηση που πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί στην κοινωνία της Θεσσαλίας, θεωρούμε οι κοινωνικές υποδομές, η στήριξη του τοπικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, η επαναλειτουργία των αθλητικών τάξεων των σχολείων που έκλεισαν, η πολιτιστική δημιουργία ως εναλλακτικός δρόμος για την τουριστική προβολή αποτελούν προσανατολισμούς που μπορούμε να αναζητήσουμε, αν δεν θέλουμε να υποστούμε μια νέα και ουσιαστική ήττα, με την επικράτηση απόψεων, όπως του κ. Καπράλου που πρότεινε τα χρήματα να πάνε στην προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Είναι αναγκαίο αυτή την – περισσότερο κι από ύστατη – στιγμή να απεμπλακούμε από τη συνέχιση της καταστροφικής για την περιοχή μας σύγχρονης «Μεγάλης Ιδέας» των Μεσογειακών Αγώνων, να παραιτηθούμε από κάθε ανεδαφική ιδέα διεκδίκησης της επιστροφής τους και να στραφούμε στη διεκδίκηση των χρημάτων που ούτως ή άλλως δικαιούται και έχει ανάγκη η περιοχή μας για έργα που η τοπική κοινωνία δημοκρατικά θα αποφασίσει.

Για μια Θεσσαλία της πραγματικής και μακροπρόθεσμης, δίκαιης, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: