Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ


12/5/2011

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 Όπως γνωρίζει ο καθένας από πρώτο χέρι, όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν τα αποτελέσματα μιας σκληρής και ανάλγητης οικονομικής πολιτικής, βιώνουν τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη τρόικα και τους όρους του Μνημονίου.

Μέσα στο κυκεώνα των αντιλαϊκών μέτρων, των περικοπών των μισθών, της καταπάτησης κοινωνικών κατακτήσεων πολλών δεκαετιών, βλέπουμε τη συντριβή του κράτους πρόνοιας στους πιο ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η παιδεία και η υγεία. Από αυτό τον ορυμαγδό δεν έχει ξεφύγει και ο αθλητισμός.

 Ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή μπήκαν στη μέγγενη των περικοπών και  εξαφανίσθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2011.

 • Κάθε κοινωνική πλευρά του αθλητισμού που συνδέεται με το κράτος πρόνοιας, όπως ο αθλητισμός στην εκπαίδευση, οι αθλητικές δράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και ο σωματειακός αθλητισμός βρίσκονται προ των πυλών της κατάρρευσης.

 • Εξαφανίσθηκαν οι επιχορηγήσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία, έκλεισαν τα αθλητικά γυμνάσια, συρρικνώνονται τα προγράμματα μαζικού «αθλητισμού για όλους».

 • Ο δημόσιος χαρακτήρας και του αθλητισμού αμφισβητείται άμεσα και όπως σε όλους τους άλλους κοινωνικούς τομείς, η κυβέρνηση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ψάχνει τις λύσεις στην ιδιωτικοποίηση και την παραχώρηση των υποχρεώσεων του κράτους σε χορηγούς και ιδιωτικά συμφέροντα.

 Ταυτόχρονα οι κοινωνικές αντιθέσεις και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών (ανεργία, ανασφάλεια, έλλειψη προοπτικής για τους νέους κλπ) δημιουργούν μέσα τη κοινωνία ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο όπως καταλαβαίνετε αποτελεί την πρώτη ύλη για να αναπτυχθούν φαινόμενα βίας μέσα στα γήπεδα.

 • Γιατί όμως μέσα στον ελληνικό αθλητισμό;

 • Γιατί μέσα στα γήπεδα σε κάθε κατηγορία και άθλημα συνολικά, αλλά ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

 • Γιατί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αποτελεί τόσο καρπερό έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων;

 • Γιατί υπάρχουν εναλλασσόμενες καταστάσεις ύφεσης κι εξάρσεων βίας; Τι είναι αυτό που κάνει τη βία στα γήπεδα τόσο δυνατή;

 • Από ποιους υποθάλπεται και ποιους βολεύει;

 Εδώ αγαπητοί φίλοι, υπάρχει καθαρή σχέση αιτίας και αιτιατού.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

 Αυτό το  κομμάτι του αθλητισμού, το επαγγελματικό κομμάτι και κυρίως το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, στο οποίο ενώ τζιράρονται δισεκατομμύρια, περνά τη δική του κρίση, η οποία δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά κυρίως είναι κρίση δομική – κρίση αξιών – κρίση θεσμική.

Το σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτελεί ένα κομμάτι του φαύλου οικονομικού και πολιτικού συστήματος στη χώρα, είναι άμεσα διαπλεκόμενο με εκείνα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ.

Ακουμπά ή χρησιμοποιείται από εκείνα τα συμφέροντα που οδήγησαν στο σκάνδαλο της Siemens, στα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν την Cosco στην Ελλάδα, διαπλέκεται δηλαδή με το μεγάλο κεφάλαιο και μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ.

 Η πολιτική διάσταση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι προφανής.

 Γνωρίζουμε ότι εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το σύστημα, με προνομιακές παραχωρήσεις στις ΠΑΕ, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και χάρισμα χρεών, με σκανδαλώδεις παρεμβάσεις σε θέματα οικοδόμησης γηπέδων με λογικές «real estate», με ανοχή στη διαπιστωμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή,

Είναι αυτές οι κυβερνήσεις που ανέχτηκαν κάθε είδος παρανομίας, έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, είναι συνένοχες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και μέρος του προβλήματος. Είναι αυτές που δημιούργησαν αυτό το αναξιόπιστο ποδόσφαιρο, στο οποίο κυριαρχεί η παρανομία, στο οποίο οι νόμοι και οι κανονισμοί λειτουργούν επιλεκτικά και κατά περίπτωση.

 Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ

 Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα λειτουργεί μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και πολεμικό, θα λέγαμε, πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτικό, τόσο πιο εκρηκτικό – όσο πιο δυναμικά εισβάλλει στα του ποδοσφαίρου το στοίχημα και ο αθλητικός τζόγος. Με τη δυνατότητα που παρέχει για υπερκέρδη, με ανεξέλεγκτο και αδιαφανή τρόπο, αφορολόγητα, με τη δυνατότητα που δίνει να διακινούνται τεράστια ποσά μαύρου χρήματος, να «ξεπλένεται» χρήμα.

Αυτό το γεγονός, έχει μετατρέψει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε πόλο έλξης διάφορων ανθρώπων και συμφερόντων, όχι μόνο ανθρώπων που θέλουν απλά να αναπτύξουν μια επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό (βέβαια με τις δικές τους λογικές της αγοράς και της βιομηχανίας του θεάματος), αλλά και ανθρώπων του υποκόσμου,

υπάρχει δηλαδή ένα διαμορφωμένο πλέγμα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στις ελληνικές ΠΑΕ από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό, δεν ασχολούνται με το ίδιο το ποδόσφαιρο, δεν τους ενδιαφέρει για παράδειγμα το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, ίσως μόνο μερικοί από αυτούς καταλαβαίνουν ότι αυτό που θεωρούν «ως προϊόν» -δηλαδή το ποδόσφαιρο- δεν μπορεί να πουληθεί όταν σχετίζεται με γεγονότα βίας σαν αυτά που είδαμε στον τελικό του κυπέλου Ελλάδας.

 Επομένως έχουμε ένα πρώτο επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής με την ευρύτερη έννοια και ένα δεύτερο επίπεδο διαπλοκής αυτών που διοικούν το ποδόσφαιρο, με κρίσιμα ερωτήματα να εγείρονται ποιοι είναι εκεί, πως και με ποιες διαδικασίες μπορεί κάποιος να είναι εκεί και ποιο νομικό πλαίσιο καθορίζει τα παραπάνω.

Στο θέμα του τζόγου, πρέπει να πούμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές εφαρμόσθηκαν κατά κόρον μέσα από τον ΟΠΑΠ, τον πιο κερδοφόρο οργανισμό, δημόσιο στο παρελθόν από τον οποίο μεγάλα χρηματικά ποσά διατέθηκαν στον ελληνικό αθλητισμό, τα κέρδη του οποίου εδώ και χρόνια πέρασαν απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος οργανισμός με συνειδητή επιλογή λειτουργεί σε συνθήκες μισο-ιδιωτικές, μισο-δημόσιες. Πρόκειται για μια μεσοβέζικη κατάσταση που επί δεκαετίες βόλεψε πολλούς:

 Πρώτον, τις κυβερνήσεις να διαχειρίζονται αδιαφανώς για πελατειακούς λόγους και για τη στήριξή τους τεράστια χρηματικά ποσά. Επάνω στον ΟΠΑΠ στηρίχθηκε ολόκληρο το μεταπολιτευτικό πελατειακό σύστημα, όταν όλοι κυβερνητικοί βουλευτές έτρεχαν να αντλήσουν έκτακτες επιχορηγήσεις για σωματεία της εκλογικής τους περιφέρειας.

Δεύτερον, συγκεκριμένες εταιρείες κι εθνικούς χορηγούς στους οποίους ανατίθεντο προμήθειες και κατ’ ανάθεση εργασίες, μέσα από το ισχύον μονοπώλιο.

 Η εισαγωγή του ΟΠΑΠ στο χρηματιστήριο και η υποτιθέμενη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομική κριτήρια αποτέλεσε το πρόσχημα, ώστε να μη μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος ούτε καν κοινοβουλευτικός. Όποτε ζητήθηκαν στοιχεία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αντιμετωπίσαμε.

Σήμερα οι μάσκες έχουν πέσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έργο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι μέσα στο σχετικό πλάνο εκποιήσεων οργανισμών και ΔΕΚΟ που επιβάλλει η τρόικα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μνημόνιο. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης συνολικά του τζόγου και της έκδοσης νέων αδειών ηλεκτρονικού στοιχήματος. Η διεκδίκηση αυτών των αδειών από διάφορους κύκλους οικονομικών συμφερόντων διαμορφώνει ακόμα πιο εκρηκτικό κλίμα στο ποδόσφαιρο.

 Στα πλαίσια αυτά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεις κι ερωτήσεις:

 1. τι γίνεται με τους φακέλους της UEFA για τους στημένους αγώνες;

 2. πότε έγινε έλεγχος πόθεν έσχες στους παράγοντες των ΠΑΕ, στους διαιτητές

 3. πόσα χρωστάνε οι ΠΑΕ και ΚΑΕ, ποια πρόστιμα τους έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;

 4. γιατί οι ΠΑΕ έχουν φορολογική ασυλία;  (παρουσίαση εισιτηρίου ανταλλαγής)

 5. τι γίνεται με το στοίχημα;

 6. γιατί ο κ. Γερουλάνος μετά τη πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους στοιχηματικών εταιρειών στο Ισραήλ, αφαίρεσε κρίσιμες διατάξεις από το νομοσχέδιο για τον τζόγο;

 7. γιατί δόθηκε πάλι με ανάθεση σύμβαση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΑΠ στην Intralot;

 Ενώ στο ίδιο πλαίσιο έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα ερώτηση για τους στημένους αγώνες αναμένεται στις 18 Μαΐου.

Η ΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ

 Συνεχίζοντας να πούμε ότι υπάρχει ένα τρίτο επίπεδο διαπλοκής που έχει να κάνει με την εσωτερική δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου,  με τις σχέσεις του επαγγελματικού με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τη διαιτησία, με την αθλητική δικαιοσύνη, με τις επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών, με τους συνδέσμους οπαδών, με τους εσωτερικούς κανονισμούς του αθλήματος κλπ.   

      Για την υπεράσπιση αυτού του συστήματος έχει στηθεί σαν ασπίδα η φιλολογία περί του λεγόμενου «αυτοδιοίκητου» του ποδοσφαίρου. Είναι ένα πρόσχημα. Και εσκεμμένα δεν διατυπώνεται ευθαρσώς από πού ξεκινά και που τελειώνει αυτό το «αυτοδιοίκητο», ώστε να καταπατούνται άνετα οι στοιχειωδέστεροι αθλητικοί κανόνες, ακόμα και το κοινό ποινικό δίκαιο.

 •  Μπορεί να είναι το «αυτοδιοίκητο» υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος της χώρας;

 • Ποιος ασκεί έλεγχο και ποιος δικάζει στο αθλητικό σύστημα;

 • Μπορεί οι εγκαλούμενοι να δικάζουν τον εαυτό τους;

 • Μπορεί ο εκάστοτε πρόεδρος της ΕΠΟ να τίθεται υπεράνω των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να αποφασίζει ποιος προπονητής έχει δικαίωμα να εργασθεί και ποιός όχι;

 • Μπορεί να ορίζουν μόνοι τους ότι οι αθλητικοί δικαστές μια θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι, μια έμμισθοι δικηγόροι, μια συνταξιούχοι ή εν ενεργεία δικαστικοί;

 Αυτή η κατάσταση βολεύει και την κυβέρνηση και τους φορείς του ποδοσφαίρου που θέλουν να διατηρηθεί η αυθαιρεσία και η ανομία. Νομίζουμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το «αυτοδιοίκητο» και κανένα πρόσχημα με τον μπαμπούλα της UEFA δεν μπορεί να σταθεί.

Ιδιαίτερα την φετινή χρονιά, τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν κάτω από τη βαριά σκιά των «εξαφανισμένων» φακέλων της UEFA. Αντί η πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό θα ήταν το πιο φυσιολογικό, ολόκληρη τη χρονιά λοιπόν στα δελτία του στοιχήματος συμπεριλαμβάνονταν όλες οι ομάδες που φέρονται ως εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο της χειραγώγησης των αγώνων και εξακολούθησε με την κυβερνητική ανοχή η εξαπάτηση όσων έπαιζαν στοίχημα.

 Τώρα οι διοργανώσεις ολοκληρώνονται με τον μπαξέ να περιλαμβάνει:

 • κασέτες με καταγγελίες για χειραγώγηση διαιτητών και αποτελεσμάτων ακόμα και σε διεθνείς αγώνες ελληνικών ομάδων,

 • επώνυμες καταγγελίες για χειραγώγηση ολόκληρου του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας,

 • αποδεδειγμένη παραχάραξη αθλητικών δελτίων ποδοσφαιριστών στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

 Περιλαμβάνει επίσης

 • τους ξυλοδαρμούς οπαδών εις βάρος αντιπάλων παικτών εντός γηπέδων με την ανοχή των ΠΑΕ,

 • αλληλομηνύσεις διεθνών διαιτητών,

 • την αποκάλυψη της συμμετοχής του αρχηγού μιας εγκληματικής οργάνωσης του υποκόσμου στη διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής.

 με τον επίλογο να γράφεται με το θέμα της αδειοδότησης των ομάδων για το νέο πρωτάθλημα, όπου μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες άλλοι πήραν άδεια και άλλοι όχι με ένα βαρύ πέπλο αμφισβήτησης να απλώνεται σε όλο το ποδοσφαιρικό σύστημα

Οι παραπάνω εκφυλιστικές καταστάσεις αποδεικνύουν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θέλει και δεν πρόκειται να αυτοκαθαρθεί. Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη το διακηρύσσει αλλά δεν το τολμά. Είδαμε μάλιστα το πρόσφατο φιάσκο της πρωθυπουργικής σύσκεψης για τη βία και τη κάθαρση που μετά από βαρύγδουπες υποσχέσεις δεν κατέληξε πουθενά και που αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολιτική για τον αθλητισμό. Κυρίως ενδιαφέρεται να μην χαθούν τα έσοδα από το στοίχημα για τον προϋπολογισμό.

 ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι αυτό το μοντέλο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι αντικοινωνικό, δεν γιατρεύεται, είμαστε αντίθετοι με αυτό, θέλουμε να αποδομηθεί και να συντριβεί ιδεολογικά και οργανωτικά.

Πιστεύουμε ότι για να υπάρξει αλλαγή, εξυγίανση και κάθαρση στο ποδόσφαιρο πρέπει να παρθούν ριζικά μέτρα, τα οποία θα θίγουν την οικονομική βάση στην οποία στηρίζεται σήμερα το ποδοσφαιρικό σύστημα.

 Είμαστε υπέρ άλλων μορφών διοίκησης κι ελέγχου των ομάδων, υπέρ εκείνων των μοντέλων συμμετοχής και λαϊκής βάσης που βλέπουμε να εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό και στο πιο ανώτερο αγωνιστικό επίπεδο,

είμαστε υπέρ του δικαιώματος κάθε αθλητικού σωματείου να συμμετέχει στο ανώτατο επίπεδο χωρίς να υποχρεώνεται να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία και να παραδίδεται στα χέρια των οποιωνδήποτε κερδοσκόπων, που μένουν λίγα χρόνια, κάνουν μια «αρπαχτή» κι έπειτα αφήνουν πίσω τους καμένη γη.

Είμαστε υπέρ και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα προς αυτή τη κατεύθυνση, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και την ιστορικότητα κάθε αθλητικού σωματείου.

 Είμαστε αντίθετοι στη κρατική χρηματοδότηση προς τις ΠΑΕ και ιδιαίτερα την προνομιακή ενίσχυση 1-2 ισχυρών ομάδων μέσα από χορηγικά συμβόλαια δημόσιων οργανισμών, όπως η ΕΡΤ.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συμμετοχή κάθε ελληνικής αθλητικής διοργάνωσης στα δελτία στοιχήματος του ΟΠΑΠ. Η ένταξη των ελληνικών αγώνων στο στοίχημα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των όσων βλέπουμε σήμερα.

 Είμαστε υπέρ της δημιουργίας νέων συλλογικοτήτων φιλάθλων, απαλλαγμένων από μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, απαλλαγμένων από τη χειραγώγηση από τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ, χειραφετημένων αλλά δημιουργικών συμμέτοχων στη διοίκηση των σωματείων και όχι στην βία, ενεργών συλλογικοτήτων που θα διεκδικούν καλύτερους όρους για τον αθλητισμό, για τη παρακολούθηση των αθλητικών γεγονότων, συλλογικότητες με αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, με παιδεία,

Είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ κατά τα πρότυπα της Αγγλίας

 Είμαστε υπέρ της σύστασης ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ για μέτρα εξυγίανσης του ποδοσφαίρου στα πλαίσια της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως είχε γίνει στην Αγγλία πριν αποφασιστεί η απόσυρση των αγγλικών ομάδων από τους Ευρωπαϊκούς αγώνες. Η πολιτεία οφείλει να επιβάλλει όρους διαφάνειας σε κάθε επίπεδο του ποδοσφαίρου.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού του ερασιτεχνικού από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Οι οικονομικοί πόροι πρέπει να διοχετεύονται προς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να στηριχθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία.

 Πρέπει να πάψει η χειραγώγηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από το επαγγελματικό, δεν είναι συμβατή σχετικά με αυτό η ύπαρξη εξ οφίτσιο 5 μελών της Σούπερ Λιγκ και του Αντιπροέδρου στο ΔΣ της ΕΠΟ, εκπροσωπώντας 16 ΠΑΕ, όταν χιλιάδες σωματεία εκπροσωπούνται από άλλα 10-12 περίπου μέλη.

 Πρέπει να αλλάξει το σύστημα της διαιτησίας. Να δημιουργηθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ, στην οποία βασικό ρόλο για την εκπαίδευση θα παίζουν τα ΤΕΦΑΑ της χώρας, η πιστοποίηση θα γίνεται με αυστηρότατες προδιαγραφές  και δεν θα υπάρχει καμιά σχέση διαπλοκής ανάμεσα σε αυτή την Ανεξάρτητη Αρχή, τις Τοπικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, τους σημερινούς Συνδέσμους Διαιτητών και την κεντρική ΕΠΟ. Αυτό το σύστημα διαπλοκής που ισχύει σήμερα και καθορίζει τις εκλογικές ισορροπίες στην ΕΠΟ και τις σχέσεις με τις ομάδες πρέπει να σπάσει.

Πρέπει να μπει τέλος στην ασυδοσία των ΜΑΝΑΤΖΕΡ, που ελέγχουν ομάδες, συμμετέχουν στη διακίνηση μαύρου χρήματος, στις υπερτιμολογήσεις παικτών, στην αδιαφάνεια, που καθορίζουν αποτελέσματα αγώνων.

 Πρέπει επιτέλους οι ομάδες, ειδικά οι επαγγελματικές να έχουν πειθαρχικές και διοικητικές επιπτώσεις όταν παίκτες τους συλλαμβάνονται ντοπαρισμένοι. Το σύστημα ελέγχου ντόπινγκ για να είναι αξιόπιστο δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες και μάλιστα ελεγχόμενους από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των Αθλητικών Εταιρειών.

Οφείλει η ΕΠΟ να προχωρήσει σε απόλυτη αυστηροποίηση των ποινών για τις ομάδες και κυρίως τους παράγοντες που παρανομούν, που υποθάλπουν την βία. Διακοπή αγώνων, αφαίρεση βαθμών, αποβολή κλπ.

 Οφείλει η πολιτεία να έχει ενεργοποιημένους τους αυστηρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι δική της ευθύνη η τήρηση της νομιμότητας. Είναι δική της ευθύνη η πρόληψη της βίας.

Είναι, για παράδειγμα, δική της ευθύνη να εγκαλέσει την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ που δεν διενήργησαν κανένα απολύτως έλεγχο στις εισόδους του ΟΑΚΑ. Που μπήκαν εκατοντάδες χωρίς εισιτήριο. Να εγκαλέσει την ΕΠΟ και τις δυο ΠΑΕ που στον τελικό του κυπέλου παραχώρησαν χιλιάδες εισιτήρια στους συνδέσμους, τα οποία πουλήθηκαν με καπέλο 5-10 ευρώ, και κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκόπησαν. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη πώληση εισιτηρίων από τους συνδέσμους ναι ή όχι;

 Είναι ευθύνη των ΠΑΕ, που πρέπει να επωμίζονται και το οικονομικό κόστος η φύλαξη εντός των γηπέδων, αλλά ευθύνη της πολιτείας η αποτροπή των βιαιοτήτων και η σύλληψη για παράδειγμα κάποιου που βιαιοπραγεί στο γήπεδο, με το θέμα του ελέγχου κατά την είσοδο να έχει κρίσιμη σημασία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

       Σήμερα στις συνθήκες της ύφεσης και της κρίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι, με εξαίρεση ίσως μια ή δυο επαγγελματικές ομάδες, όλες οι ΠΑΕ στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μια ΔΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ,

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, τι θα γίνει με τις ομάδες.

 Η πρόταση που κάνουμε για συμμετοχή των φιλάθλων είναι μια διέξοδος, που μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτήρια διαδικασία, να αναδείξει συλλογικότητες, να αποτελέσει σωτηρία για ιστορικές ομάδες και αφετηρία για την απεμπλοκή τους από τα δεσμά των εμπόρων του αθλητισμού.

 Εμείς θα επιδιώξουμε την ανάδειξη όλων εκείνων των ζητημάτων που θα ισχυροποιήσουν αυτή τη θέση και τη θεσμοθέτηση αλλαγών στο νομικό και οργανωτικό πλαίσιο του αθλητισμού που θα διευκολύνουν αυτή τη προοπτική.

  ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 Εάν η πολιτεία πραγματικά επιθυμούσε τη λύση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, αντί των συνηθισμένων ευχολογίων, θα έπρεπε να πάρει αυστηρά μέτρα για την εξυγίανση του αθλητισμού συνολικά και του επαγγελματικού ιδιαιτέρως:

 1. Να διαλευκάνει ταχύτατα την υπόθεση των φακέλων της UEFA για τα στημένα παιχνίδια και να αποδώσει ποινικές ευθύνες.

 2. Να διακόψει όλες τις κρατικές επιχορηγήσεις στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες.

 3. Να μην παραδίδει τον αθλητισμό στα καρτέλ του τζόγου και να μην προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς του στοιχήματος με την έκδοση νέων αδειών.

 4. Να επαναφέρει τον ΟΠΑΠ σε δημόσιο έλεγχο.

 5. Να τηρεί τη νομοθεσία που προβλέπει αυστηρό έλεγχο  για το πόθεν έσχες των παραγόντων, των διαιτητών και των μάνατζερ.

 6. Να προστατεύει τους φιλάθλους και τους καταναλωτές του αθλητικού θεάματος από καταχρηστικές συμπεριφορές των ΠΑΕ και από την χειραγώγηση αγώνων.

 7. Να διεξάγει αυστηρούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ κύρια στον επαγγελματικό αθλητισμό.

 8. Να ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την νομιμότητα στην αδειοδότηση των επαγγελματικών ομάδων (συνιδιοκτησίες κλπ).

 9. Να τηρήσει μια σταθερή πολιτική στον έλεγχο των συνδέσμων φιλάθλων (απαγόρευση μαζικής διακίνησης και πώλησης εισιτηρίων, παραοικονομίας και πελατειακών σχέσεων με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ).

 10. 10. Να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων, στην αυτοκάθαρσή τους, στη κατανόηση ενός διαφορετικού ρόλου των φιλάθλων με δημοκρατική συμμετοχή στα κοινά της ομάδας.

 11. Να ενστερνισθεί το δικαίωμα των φιλάθλων στην ελεύθερη παρακολούθηση του αθλητικού θεάματος και να θεσμοθετήσει τον «συνήγορο του φιλάθλου».

 12. Να θεσπίσει την δυνατότητα συμμετοχής αθλητικών συλλόγων σε εθνικά πρωταθλήματα χωρίς την υποχρεωτική μετατροπή τους σε εμπορικές επιχειρήσεις.

 13. Να επιβάλλει τον σύγχρονο σχεδιασμό των γηπέδων με έμφαση την ασφάλεια των θεατών και όχι το εμπορικό κέρδος

 14. Να παίρνει πρωτοβουλίες πρόληψης και όχι καταστολής, να ενθαρρύνει αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες.

 15. Να αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα φίλαθλης αγωγής στα σχολεία.

 16. Να στηρίξει τον αθλητισμό στα σχολεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενίσχυση των αθλητικών υποδομών.

 17. Ενίσχυση και εκδημοκρατισμός των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

 18. Να επιβάλλει πολιτικές που θα απαλλάξουν τον ελληνικό αθλητισμό από το παραγοντικό – πελατειακό μοντέλο

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: