Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Να ανατραπούν οι πολιτικές που εξαθλιώνουν τα αθλητικά σωματεία και

οι διοικήσεις των ομοσπονδιών που οδηγούν τα αθλήματα σε μαρασμό

 Καθώς η χώρα μας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική ύφεση και την κοινωνική εξαθλίωση, ως αποτέλεσμα μιας καταστροφικής πολιτικής δεκαετιών, με αποκορύφωμα το έγκλημα των μνημονίων, ο ελληνικός αθλητισμός πληρώνει το δικό του βαρύ τίμημα, όπως άλλωστε και η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και όλοι οι τομείς της κοινωνικής πρόνοιας. Ο αθλητισμός έχει υποστεί τέτοιες επιπτώσεις, που φαλκιδεύουν το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό και συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη.

 Η δραματική μείωση της χρηματοδότησης του αθλητισμού, με την επιχορήγηση να βρίσκεται στα επίπεδα του 40% σε σύγκριση με το 2008, η συστηματική διάλυση μιας σειράς θεσμικών, προνοιακών και οργανωτικών δομών (όπως για παράδειγμα ο τεμαχισμός της ΓΓΑ και η κατάργηση των γραφείων φυσικής αγωγής), επιτείνουν την πορεία απαξίωσης και κατάρρευσης, ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος, Οι αθλητικές ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία είτε παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση είτε οδηγούνται σε λουκέτο.

Την ίδια στιγμή όμως, διατηρείται τεχνηέντως ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, η λειτουργία του οποίου στα όρια της νομιμότητας ή και εκτός αυτής, τείνει να γίνει κανόνας. Ένα σύστημα που ζει αυθαιρετώντας και εξακολουθεί να απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έχοντας την συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, το διαπλεκόμενο τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικό ποδόσφαιρο – γνωστοί επιχειρηματικοί κύκλοι» με τη συμβολή μερίδας των αθλητικών ΜΜΕ, παρά την ηθική και οικονομική κρίση στη οποία έχει περιέλθει, συνεχίζει να «αλληλοεξυπηρετείται» δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τη νεολαία. Αποτελεί πρόσφορο πεδίο για τη χειραγώγηση αγώνων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κολυμβήθρα αποκατάστασης πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και κάθε λογής κερδοσκόπων. Αποτελεί πρόσφορο πεδίο για το ντόπινγκ, για την εκτροφή παρακρατικών μηχανισμών, για την ανάπτυξη φαινόμενων αδιέξοδης κοινωνικής βίας.

 Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ηθική κρίση στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου. Προϋπήρξε του μνημονίου. Η έλλειψη δημοκρατίας, η αδιαφάνεια στη λειτουργία, η αποξένωση του αθλητισμού από τις κοινωνικές ανάγκες και τα κοινωνικά δρώμενα, οι πελατειακές σχέσεις με το προσωπικό του καταρρέοντας πολιτικού συστήματος, η στρεβλή φιλοσοφία που κυριάρχησε με τη μίμηση του επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς και άλλες παθογένειες ήταν χαρακτηριστικά και αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο έχτισαν και διοίκησαν τον αθλητισμό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εδώ και δεκαετίες.

 Τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου δεν φάνηκαν ικανά να κρύψουν τη φτώχια του ελληνικού αθλητισμού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αθλητών, προπονητών και λίγων ρομαντικών παραγόντων. Για την ακρίβεια απέδειξαν ότι το φιλότιμο και η βιτρίνα δεν μπορούν να κρύψουν τη διάλυση που διέπει όλα τα επίπεδα του αθλητισμού μας.

 Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα έπρεπε η πλειοψηφία των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και της ΕΟΕ, να τρέξουν να κρυφτούν, γιατί -πέραν των ευθυνών που φέρουν για τη διάλυση του αθλητισμού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- οι Ομοσπονδίες ήταν αυτές που:

 •  εμπνεύστηκαν, εισηγήθηκαν, εφάρμοσαν και εν τέλει δημιούργησαν το αθλητικό μοντέλο βιτρίνας, μεταλλίων και γκλαμουριάς που τον οδήγησαν στα τάρταρα. Όλοι αυτοί με την πολιτική τους φέσωσαν τον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια και εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

 • έχουν τεράστια ευθύνη για τη διάλυση του αθλητικού σωματείου, την καταβαράθρωση της μαζικής βάσης του αθλητικού οικοδομήματος, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε φιέστες και διεθνείς διοργανώσεις νεοπλουτίστικης αντίληψης (Μεσογειακοί αγώνες κλπ), την πλήρη προώθηση εμπορευματικών δράσεων στον αθλητισμό και τη δημιουργία ελίτ εκμετάλλευσής του.

 • ευθύνονται -οι περισσότερες- για την προώθηση στον αθλητισμό, αδιαφανών μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης των οικονομικών τους, δεν λογοδοτούν για τη διαχείριση κρατικού χρήματος, λειτουργούν χωρίς διαγωνισμούς και έχουν ατακτοποίητους ισολογισμούς.

 • οικοδόμησαν ένα πελατειακό σύστημα, με σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στα σωματεία και την κεντρική εξουσία που κατέληγαν στην τροφοδότηση των κόμματων εξουσίας με υποψηφίους βουλευτές και συμβούλους, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από τη σύνθεση της Βουλής εδώ και πολλά χρόνια.

 • μετέτρεψαν τη διοίκηση των Ομοσπονδιών σε επάγγελμα και με τις ευλογίες των αφεντικών τους, παραμένουν πρόεδροι για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προφασιζόμενοι ότι εξελέγησαν δημοκρατικά… Στην πραγματικότητα, η εκλογή τους στηρίζεται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, όπως π.χ. οι προσωπικές εξυπηρετήσεις ή πιέσεις, οι οικονομικές «διευκολύνσεις», τα πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα, κ.ά.

 • δεν τόλμησαν να αντιπαρατεθούν με τα μνημονιακά αφεντικά τους και να υπερασπισθούν τα αθλήματά τους, τα σωματεία και τους ανθρώπους τους. Αντ’ αυτού, μετέφεραν την οικονομική τους δυσπραγία στο ίδιο το αθλητικό σωματείο, το οποίο πλέον έπρεπε να καλύψει μόνο του τις δαπάνες για διαιτησίες και μετακινήσεις, οδηγούμενο στην ασφυξία και τη διάλυση.

 • αρνούνται πεισματικά, ως άλλοι Σαμαροβενιζέλοι που επικαλούνται την ακυβερνησία, να υιοθετήσουν την απλή αναλογική στις εκλογικές τους διαδικασίες, νοθεύοντας ακόμη και αυτή την πλειοψηφική εκλογή με κατευθυνόμενες σταυροδοσίες και συναλλαγές.

 Κατά συνέπεια, ως απότοκος των αντιλήψεων και των συσχετισμών που διαμορφώθηκε από τις αθλητικές ομοσπονδίες, και η ΕΟΕ συνειδητά αρνήθηκε να παίξει το θεσμικό της ρόλο στην υποστήριξη δράσεων ανάπτυξης, εκλαΐκευσης και μαζικοποίησης του αθλητισμού, δράσεων για τη καταπολέμηση των παθογενειών του ντόπινγκ και της βίας. Ούτε η ΕΟΕ στάθηκε -ως όφειλε- σημαιοφόρος της αθλητικής ηθικής, της κάθαρσης και του εκδημοκρατισμού, αλλά αντιθέτως, για άλλη μια θητεία, αποδείχτηκε πλήρως ενσωματωμένη στο σύστημα της εμπορευματοποίησης και του διεθνούς – κοσμοπολίτικου αθλητικού παραγοντισμού.

 Αγαπητοί  φίλοι και φίλες του αθλητισμού:

 Σε λίγες μέρες όλες οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εκλογές. Όπως φαίνεται, όλοι αυτοί που ευθύνονται για την διάλυση του αθλητισμού μας και πρωτίστως του αθλητικού σωματείου, κατέρχονται εκ νέου στις εκλογές, προσποιούμενοι τις μωρές παρθένες, υποσχόμενοι να μας ξανασώσουν. Κανείς δεν κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική. Κανείς δεν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία να αποχωρήσει οικειοθελώς. Επικαλούνται μάλιστα το ένδοξο παρελθόν των μεταλλίων του «Σίδνευ 2000» και του «Αθήνα 2004» και δεν διστάζουν να διακηρύττουν ότι αυτό το μοντέλο ονειρεύονται και πάλι. Είναι αμετανόητοι και επικίνδυνοι!

Είχαμε ισχυρότατες διοικήσεις, είχαμε και ισχυρότατες κυβερνήσεις. Κι όμως, αυτοί που ήθελαν δεν μπόρεσαν κι αυτοί που μπορούσαν δεν ήθελαν, να σώσουν τον αθλητισμό από το μαρασμό και τη διάλυση.

 Τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση. Το φάντασμα του Γκαγκάτση και του Μπελιγκράτη, οι ισόβιοι πρόεδροι που ξεπέρασαν και τον Τσαουσέκου πρέπει να πάνε στα σπίτια τους. Να ανατραπούν! Και αυτό είναι ευθύνη των ίδιων των σωματείων. Είναι πια καιρός, το αθλητικό σωματείο να πάρει τον αθλητισμό στα χέρια του και να δώσει ένα καλό μάθημα σε όλους αυτούς τους αμετανόητους, στέλνοντάς τους στο χρονοντούλαπο της αθλητικής ιστορίας.

 Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλα τα σωματεία σε μια ευρεία συσπείρωση με στόχο την ανατροπή όλων των μνημονιακών διοικήσεων των Ομοσπονδιών και την ανάληψη της διοίκησης από υγιείς ανιδιοτελείς παράγοντες του σωματειακού αθλητισμού μας. Οραματιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον που θα έχει σαν ελάχιστους άξονες:

 1. Την υπεράσπιση  του  συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στην άσκηση και τον αθλητισμό

 2. Την ανάπτυξη της μαζικής βάσης του αθλητισμού.

 3. Την ενίσχυση και ανάπτυξη του αθλητικού σωματείου, με ριζική αναδιοργάνωση της λειτουργίας του και του τρόπου κρατικής χρηματοδότησής του.

 4. Τη προώθηση νέου αθλητικού νόμου που θα ανταποκρίνεται στην σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα και ανάγκες.

 5. Τη καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

 6. Τη θέσπιση δύο διαδοχικών θητειών για τον πρόεδρο και τριών για τα μέλη του ΔΣ των Ομοσπονδιών και την ΕΟΕ.

 7. Τη διαφάνεια και την εφαρμογή κανόνων δικαίου και δημοσίου ελέγχου στις χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και οικονομικές συναλλαγές στις ομοσπονδίες.

 8. Το διαχωρισμό του επαγγελματικού από το ερασιτεχνικό κομμάτι του αθλητισμού και την αποτροπή της εμπορευματοποίησης.

 9. Τη διεκδίκηση από την πολιτεία όλων των χρωστούμενων χρημάτων

 10. Την υπεράσπιση του δημόσιου αθλητικού χώρου καθώς και τη διεκδίκηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ρημάζουν από το 2004.

 11. Την οργανωμένη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την διάσωσή του -πέραν της κρατικής επιχορήγησης- ως πηγή τροφοδότησης για τις αθλητικές ανάγκες.

Μαζί να αφήσουμε πίσω το σάπιο παρελθόν, μαζί να βάλλουμε τις βάσεις για την αθλητική αναγέννηση στον τόπο, μαζί να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: