Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας κλείνουν ή υπολειτουργούν. Η πολιτεία γιατί αδιαφορεί;


 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

– Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

– Εσωτερικών

 27.09.2012

 ΘΕΜΑ:  Τα κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας κλείνουν ή υπολειτουργούν. Η πολιτεία γιατί αδιαφορεί;

 Κάτω από τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές και οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, όλες οι δράσεις και κατακτήσεις της κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας, υγείας και αθλητισμού συνθλίβονται. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τον πλήρη εξοστρακισμό της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, από την ομπρέλα προστασίας της πολιτείας.

 Κατά συνέπεια δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία των κολυμβητηρίων της χώρας, είτε βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΓΓΑ, είτε υπό την εποπτεία Δήμων. Το ένα μετά το άλλο κλείνουν ή υπολειτουργούν ή ακόμα το κόστος λειτουργίας περνά στην πλάτη των αθλητικών συλλόγων  και κατ’ επέκταση στους αθλούμενους και τις οικογένειές τους.

 Χιλιάδες αθλητές και χρήστες των υπηρεσιών των κολυμβητηρίων διακόπτουν την άθλησή τους. Η συρρίκνωση των αθλημάτων πισίνας είναι προ των πυλών. Οι επιπτώσεις στη κοινωνική υγεία, στη διαμόρφωση υγιούς τρόπου ζωής και συνηθειών των νέων, στη κοινωνική συνοχή κλπ, από την κατάρρευση του αθλητισμού, θα είναι τραγικές και θα στιγματίσουν ολόκληρες γενιές πολιτών.

 Δεν μπορεί να παραγνωρισθεί ότι ο Καλλικράτης και η εφαρμογή του μνημονίου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει στερήσει από τις αυτοδιοικητικές αρχές σημαντικούς πόρους, ενώ τους έχει αναθέσει λειτουργίες του κράτους χωρίς να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες βιωσιμότητας.

 Ειδικότερα στη Δυτική Αθήνα, είναι κλειστό το κολυμβητήριο του Δήμου Αιγάλεω, ενώ οδεύει προς παύση της λειτουργίας το κολυμβητήριο του Δήμου Χαϊδαρίου.

 Σε ό,τι αφορά το κολυμβητήριο του Δήμου Περιστερίου, όπου αθλούνται περισσότεροι από 3000 δημότες, εκεί εφευρέθηκε η πατέντα της ανάληψης του κόστους συντήρησης από τους αθλητικούς συλλόγους. Οι τρεις σύλλογοι του Περιστερίου (ΓΣ Περιστερίου, Γλαύκος και Δελφίνια) με μεγάλη προσφορά στα αθλητικά δρώμενα της χώρας και της κολύμβησης, εδώ και ενάμιση χρόνο πληρώνουν όλα τα έξοδα συντήρησης της δημόσιας εγκατάστασης. Πληρώνουν ακόμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού του κολυμβητηρίου. Από όσα γνωρίζουμε, σε τέτοιο βαθμό αφαίμαξη των συλλόγων δεν έχει εφαρμοσθεί σε καμιά περιοχή της χώρας. Το κόστος είναι δυσβάστακτο και τελικά καταλήγει στους αθλούμενους.

 Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται καμιά πρωτοβουλία από τους αρμόδιους φορείς ( τη Γενική Γραμματεία αθλητισμού και τον Δήμο Περιστερίου) για τη λήψη μέτρων ώστε να μειωθούν τα ανελαστικά έξοδα και κύρια το ενεργειακό κόστος. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψη οι προτάσεις που κατατίθενται από τους κολυμβητικούς συλλόγους και άλλους φορείς για λύσεις με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.

 Την παρούσα στιγμή ο δήμος Περιστερίου επιδιώκει να μεταφέρει στους συλλόγους ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του λειτουργικού κόστους με την απειλή οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης. Η εποπτεύουσα αθλητική αρχή πρέπει να πάρει θέση για την κατάσταση που περιγράφεται.

 Επειδή είναι προκλητικό να επικαλείται κανείς την αρωγή του ΟΠΑΠ αυτή την περίοδο, που είναι κοινό μυστικό ότι ο Οργανισμός θα είναι ο επόμενος στόχος για ξεπούλημα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των υπογραφθέντων στο Μνημόνιο (Ν.4046/2012).

 Επειδή αποτελεί πρόκληση να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα και να δίνονται αφειδώς εκατομμύρια σε ιδιωτικές αθλητικές εταιρίες, ενώ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αφήνεται να αργοπεθαίνει.

 Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1.      Σε ποιες άμεσες κινήσεις θα προβεί, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν  κανονικά και φέτος τα Κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας;

2.      Προτίθεται να εγκρίνει επιχορήγηση προς τα κολυμβητήρια προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και βιώσιμα;

3.      Θα παρέμβει ώστε να αποτρέψει σκέψεις ιδιωτικοποίησης των κολυμβητηρίων;


Οι  ερωτώντες βουλευτές

 Τάσος Κουράκης

 Γιάννης Δραγασάκης

 Δημήτρης Στρατούλης

 Σοφία  Σακοράφα

 Γιώργος Πάντζας

 Πέτρος Τατσόπουλος

 Γιάννης  Αμανατίδης

 Παναγιώτης  Κουρουμπλής

Σχολιάστε