Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεξουαλική βία στον αθλητισμό: Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται, η Ελλάδα αδιαφορεί


Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/12/2012

Σεξουαλική βία στον αθλητισμό. Ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, αλλά σπάνια καταγγέλλεται και ακόμα πιο σπάνια παίρνει τις διαστάσεις που του αρμόζουν. Για να υπάρξουν όμως εξελίξεις στην αντιμετώπισή του, πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Η εκδήλωση σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό δεν είναι πρόσφατο θέμα και φυσικά ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Εδώ και περίπου 15 χρόνια οι διεθνείς προσπάθειες διερεύνησης του φαινομένου έχουν εντατικοποιηθεί και πολλοί ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί έχουν περάσει στη διαδικασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης. Όχι όμως στην Ελλάδα…

Μέσα στο 2012 είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις ασέλγειας

Η πρώτη ηχηρή περίπτωση σεξουαλικής βίας που τάραξε τα νερά του εγχώριου αθλητισμού αφορούσε προπονητή ακαδημιών μπάσκετ σε ιστορική ομάδα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 1998, αν και υπήρξαν καταγγελίες για περιστατικά και νωρίτερα. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Μέσα στο 2012 είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις ασέλγειας, οι οποίες επανέφεραν το θέμα στην επικαιρότητα. Σε Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα υπήρξαν καταγγελίες για ανάλογες πράξεις προπονητών, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει πάψει να υφίσταται, παρότι κάποιοι στρίβουν το κεφάλι αλλού, όποτε πρέπει να το αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του 2004 με θέμα «Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αθλητισμός», το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί τη σεξουαλική βία και το 25% τη σεξουαλική κακοποίηση προς τα παιδιά ως σημαντικές αρνητικές πτυχές του αθλητισμού. Τον Φεβρουάριο του 2007, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε επίσημη θέση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και προωθώντας τρόπους πρόληψής του. Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη «Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό», όπου αναγνωρίζεται η ανάγκη προστασίας «της ηθικής και σωματικής ακεραιότητας των νέων» στον αθλητισμό.

Το 2010 η Unicef εξέδωσε ειδικό εγχειρίδιο, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για την ανεπάρκεια στα ερευνητικά δεδομένα και στις δομές για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ την ίδια χρονιά έτρεξε και η εκστρατεία «1 στα 5» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη σεξουαλική βία. Φέτος, η ΔΟΕ ετοίμασε εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο προς όλους. Ποτέ φυσικά δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά. Πριν από λίγες εβδομάδες, διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο το πρόγραμμα για την «Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας στον Αθλητισμό», στο οποίο παρουσιάστηκε εξαιρετικό ενημερωτικό υλικό.

Ποια είναι λοιπόν η στάση της χώρας μας σε όλα τα παραπάνω; Λάμπει δια της απουσίας της! Στο Συνέδριο του Βερολίνου, παρότι η ΓΓΑ και όλοι οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί, δεν ασχολήθηκαν. Παρευρέθηκε μόνο η επίκουρη καθηγήτρια Ανή Χρόνη, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε επίπεδο φορέων, κανείς! Η απουσία από το συνέδριο του Βερολίνου ήταν εκκωφαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από γειτονικές μας χώρες, όπως η Τουρκία και η ΠΓΔΜ.

Η εικόνα «απογοήτευσης» δεν προκύπτει μόνο από αυτό. Αρκεί να αναφερθεί ότι από όλο το υλικό που έχει διατεθεί, μόνο η «Λευκή Βίβλος» της Ε.Ε. έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και ότι έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες προσέγγισης των αρμόδιων που έχουν πέσει στο κενό.

Η ευαισθητοποίηση, η γνωστοποίηση των θεμάτων, καθώς και η χάραξη ξεκάθαρων πολιτικών από τα θεσμικά όργανα είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση, αλλά στη χώρα μας δυστυχώς οι πολιτικές δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα του θέματος. Κατά τη Γερμανίδα ακαδημαϊκό Μπετίνα Ρούλοφς «η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό είναι πάνω από όλα θέμα προτεραιοτήτων». Προφανώς, στην Ελλάδα των μνημονίων, που θέλει να θεωρείται «Ευρωπαία», οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές…

Θ. ΣΑΡΡΗΣ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=735165

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: