Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ – ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


1/12/2012

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΘΡΟΥ 38 παρ.11 Στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις »

Η βίαιη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου το 1979 με την ψήφιση του ν.879/79 αποτέλεσε αρνητική εξέλιξη για την ορθολογική ανάπτυξή του.

Η πολιτεία δεν προώθησε πολιτικές σαφούς διαχωρισμού του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Με την μεταγενέστερη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τον επαγγελματικό αθλητισμό (ν.2725/1999, ν.3057/2002, ν.3259/2004, ν.3372/2005 κλπ) εκτός του ποδοσφαίρου, συμπαρασύρθηκε και το υπόλοιπο αθλητικό οικοδόμημα και κυρίως τα ομαδικά αθλήματα, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ, σε μια κατεύθυνση άκρατης εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης από κερδοσκοπικά συμφέροντα, αλλοιώνοντας τα βασικά του κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η μη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και η ατιμωρησία επέτρεψαν την δημιουργία ακραίων παράνομων καταστάσεων, αδιαφάνειας και ηθικής κρίσης στον αθλητισμό. Από την άλλη πλευρά η πολιτική εκμετάλλευση οδήγησε σε λογικές  σκανδαλωδών διευκολύνσεων για τις αθλητικές εταιρείες ή χάρισμα χρεών ακόμα και σε εκείνες τις Α.Ε. που δεν τηρούσαν τις στοιχειώδης φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις

Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε τα ερασιτεχνικά σωματεία, που μεταξύ άλλων υποχρεώνονται με την απειλή του υποβιβασμού να ιδρύσουν Α.Α.Ε, στην απαξίωση και ιδιοτελή εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΠ, οι οποίοι με διάφορους νόμιμους ή παράνομους τρόπους κερδοσκοπούν εις βάρος τους. Κι ενώ οι ίδιοι μεγαλομέτοχοι ευημερούν, οι μεν ΠΑΕ και ΚΑΕ βρίσκονται μονίμως με υπέρογκα χρέη, εγείροντας προς τη πολιτεία απαιτήσεις για οικονομικές διευκολύνσεις, τα δε σωματεία βρίσκονται κι αυτά προ της οικονομικής χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, η θέσπιση και εξέλιξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα, οδήγησε στην αποξένωση των μελών των σωματείων και των φιλάθλων από τις ομάδες, αλλοίωσε βασικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, μετέτρεψε τους φιλάθλους σε πελάτες που καταβάλλουν το τίμημα παροχής της υπηρεσίας που προσφέρουν οι ΠΑΕ.

Πρέπει να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι φίλαθλοι – μέλη  ώστε να επανέλθουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στην ενεργό συμμετοχή τους στην ζωή των ομάδων, με τρόπο συντεταγμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, με ενθάρρυνση νέων συλλογικών, δημοκρατικών μορφών διοίκησης και ιδιοκτησίας των ομάδων, όπως ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στο πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία και αλλού)  το ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα να μπορέσουν να μπουν σε πορεία ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας ξανά τον κοινωνικό τους ρόλο, απαλλαγμένα από τις παθογένειες που γεννά η εμπορευματοποίηση (βία, ντόπινγκ, αδιαφάνεια, διαπλοκή)

Προσθήκη στο άρθρο 38, παρ.11

 «Οι ανερχόμενες από την Γ΄ στην Β’ Εθνική κατηγορία, από την Β’ στην Α’ Εθνική κατηγορία  ποδοσφαιρικές ομάδες, εφεξής δύνανται να επιλέγουν την μορφή του νομικού προσώπου που θα έχουν, δηλαδή της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας (ΠΑΕ), ή του Τμήματος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (ΤΑΠ), ή του Ερασιτεχνικού Αθλητικού σωματείου ή της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης. Η όποια νομική μορφή επιλεγεί, ασκεί διοίκηση και έχει την ευθύνη της συμμετοχής της ομάδας στα Εθνικά πρωταθλήματα και στις διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς να υφίσταται κανενός είδους -σχετικά με την αγωνιστική δραστηριότητα- περιορισμό. Εις το εξής, παύει να ισχύει η ποινή της αποβολής από τις διοργανώσεις αυτές σε περίπτωση μη μετατροπής σε ανώνυμη εταιρεία καθώς και κάθε άλλη ποινή. Η ποδοσφαιρική ομάδα σε κάθε περίπτωση, όποια νομική μορφή κι αν επιλεγεί,  δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμικών, οικονομικών, διοικητικών και αθλητικών αρχών, ή επίσης και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων (αμειβόμενων αθλητών, προπονητών και λοιπών), συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων εργασιακών υποχρεώσεων.

Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, αναλόγως και για τις Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΚΑΕ), τα Τμήματα Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών (ΤΑΚ) και τα Τμήματα Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών κι εν γένει στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης και όποια άλλη αθλητική διοργάνωση επιτρέπει, με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, την ίδρυση αθλητικών ανωνύμων εταιρειών.»

Αθήνα 10/12/2012

Οι προτείνοντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης, Παναγιώτα Δριτσέλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: