Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στον «αέρα” η λειτουργία του 16ου Γυμνασίου Λάρισας (Αθλητικού) και συνολικά των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

-Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Στον “αέρα” η λειτουργία του 16ου Γυμνασίου Λάρισας (Αθλητικού) και, συνολικά, των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ

 Λουκέτο έβαλε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο 16ου Γυμνάσιο Λάρισας (Αθλητικό), αφού σε Κοινή –με το Υπουργείο Οικονομικών- Υπουργική Απόφαση που έχει σταλεί από 21 Ιουνίου 2013 προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πριν καν αναρτηθεί στη Διαύγεια –ως όφειλαν βάσει νόμου- και δημοσιευθεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αποφασίστηκε η κατάργησή του από το σχολικό έτος 2013-2014.

Η προαναφερθείσα παρατυπία όμως, δεν είναι η μόνη στην οποία υπέπεσαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί, καθώς στην ΚΥΑ δεν αναφέρεται πουθενά να ελήφθη υπόψη η απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας ή του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Και μάλλον σκοπίμως, αφού τόσο το με αριθμ. πρωτ. 15157/18.10.2012 έγγραφο της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας, όσο και η Απόφαση αρ. 447 (από το υπ’ αριθμ. 60/2012 πρακτικό συνεδριάσεως) του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, αφορούσε όχι στην κατάργηση αλλά στην αναστολή λειτουργίας του 16ου Γυμνασίου Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ίδρυσης και λειτουργίας Αθλητικών Σχολείων με νέο νομικό πλαίσιο.

Το 16ο Γυμνάσιο Λάρισας έπνεε τα λοίσθια εδώ και 2 έτη, καθώς μετά τους χειρισμούς της τότε υφυπουργού Παιδείας και σημερινής υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε σχέση με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ (Εγκύκλιος με Αρ.πρωτ.: 62441/Γ4/1.6.2011, όπως επικαιροποιήθηκε με την ΥΑ με Αρ.Πρωτ. 91665/Γ4/08-08-2012) δε δέχθηκε νέους μαθητές. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε άλλη μία φορά την αναξιοπιστία της, αφού στην ίδια εγκύκλιο οριζόταν ότι το σχολικό έτος 2011-2012 αποτελούσε μεταβατική περίοδο «πριν την οριστικοποίηση της μορφής που θα προκύψει από την ευρεία διαβούλευση των εμπλεκομένων θεσμικών και κοινωνικών φορέων» λόγω «αναμόρφωσης του θεσμού της λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων από το σχολικό έτος 2012-13». Φυσικά, καμία αναμόρφωση δεν υπήρξε μέσα στην σχολική χρονιά που πέρασε, πλην ίσως της περαιτέρω απαξίωσης του θεσμού των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το Νοέμβριο του 2010 και με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ύπαρξη σχεδίου οριστικής κατάργησης του θεσμού των αθλητικών σχολείων, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΤΑΔ κι ΕΤΑΔ απαξιώνει πλήρως το θεσμό και σηματοδοτεί τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την αθλητική παιδεία.

Επειδή η κυβέρνηση καταπατά συστηματικά τη νομιμότητα και αγνοεί επιδεικτικά τους νόμους που οι ίδιοι οι υπουργοί της έχουν ψηφίσει.

Επειδή, σύμφωνα με τον Ν.3861/2010, όλες οι αποφάσεις δεν δύναται να εκτελεστούν αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο της Διαύγειας.

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποδεικνύεται ξανά αφερέγγυο, παραγνωρίζοντας τις θέσεις και αποφάσεις τόσο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όσο και δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών (Δημοτικά Συμβούλια).

Επειδή, ακόμη κι αν έως σήμερα τα αθλητικά σχολεία (Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, Ειδικά Τμήματα Διευκόλυνσης) δεν έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την κατάργησή τους.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1.    Πώς είναι δυνατόν να τίθεται σε εφαρμογή μία απόφαση, που έχει ήδη αποσταλεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια ή, ακόμη περισσότερο, χωρίς να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ;

2.   Με ποια κριτήρια εντέλλεται η κατάργηση του 16ου Γυμνασίου Λάρισας (Αθλητικού), όταν η Δ/νση Β΄θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας και το Δ.Σ. Λαρισαίων αποφαίνονται υπέρ της αναστολής λειτουργίας του;

3.  Ποια ιδιαίτερη μνεία έχει ληφθεί για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις 8 οργανικές θέσεις του Σχολείου, εφόσον αυτό καταργηθεί;

4.  Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το μέλλον της λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (Γυμνάσια) -Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (Λύκεια);

5.  Θα ξεκινήσει και εάν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η, προαναγγελθείσα από την κ. Χριστοφιλοπούλου, διαδικασία ευρείας διαβούλευσης των εμπλεκομένων θεσμικών και κοινωνικών φορέων για την αναμόρφωση του θεσμού της λειτουργίας των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 Ηρώ Διώτη,  Αναστάσιος Κουράκης,  Δημήτρης Γελαλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: