Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να μη «πνιγεί» και το βόλεϊ στο πέλαγος της εμπορευματοποίησης και του αθλητικού τζόγου


ΒΟΛΕΪ
13/10/2014

Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής ΣΥΡΙΖΑ

Να μη «πνιγεί» και το βόλεϊ στο πέλαγος της εμπορευματοποίησης και του αθλητικού τζόγου

     Η πρόθεση της Ένωσης Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) να συμπεριλάβει τους αγώνες του βόλεϊ στα κουπόνια του αθλητικού στοιχήματος του ΟΠΑΠ ανοίγει πλατιά τις πύλες της εμπορευματοποίησης ΚΑΙ για το ελληνικό βόλεϊ. Σε αντιπαράθεση μάλιστα με την επιδίωξη δυο εκ των ομάδων που αγωνίζονται στην Α΄ Εθνική κατηγορία του Βόλεϊ να συμβληθούν με άλλες ιδιωτικές εταιρείες στοιχηματισμού, γεγονός που προδιαγράφει επιπλέον αρνητικές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και με την επιδίωξη μετατροπής των ομάδων σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

Η εμπλοκή των αθλημάτων με τον τζόγο όξυνε τις επιχειρηματικές αντιθέσεις, ενέτεινε τη διαπλοκή με παράκτιες εταιρείες και παράνομη διακίνηση κεφαλαίων, ενίσχυσε την εκμετάλλευση του αθλητισμού ως εργαλείο για οικονομικά κέρδη. Παράλληλα, η διαχρονική εμπειρία από την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, από την δημιουργία των ΠΑΕ και ΚΑΕ, δείχνει ότι ΔΕΝ δημιουργήθηκαν καλύτερα δεδομένα για τα αθλήματα, περισσότερη αξιοπιστία, μεγαλύτερη διαφάνεια, γεμάτα γήπεδα και φίλαθλο πνεύμα.

Η μετατροπή των ομάδων σε ανώνυμες εταιρείες και το στοίχημα δεν συνέβαλαν  στην ανταγωνιστικότητα των ομάδων και την ποιότητα των αγώνων, αφού είναι σύνηθες φαινόμενο στα ελληνικά πρωταθλήματα η παρουσία ομάδων δυο και τριών ταχυτήτων, με περίπου γνωστή την τελική κατάταξη στις κορυφαίες θέσεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον ελληνικό αθλητισμό οφείλουν να προβληματισθούν από τον μακρύ κατάλογο της «στοιχηματικής» διαφθοράς στη χώρα και των ποινικών διώξεων για στημένους αγώνες σε άλλα αθλήματα. Δεν πρέπει να ενδώσουν στη «πρόκληση» της χρηματοδότησης από στοιχηματικές εταιρείες με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις περικοπές των αθλητικών πόρων από την συγκυβέρνηση. Ειδικά τώρα που αποδεικνύεται ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις στο σύνολο του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας.

Το νεοφιλελεύθερο αθλητικό μοντέλο της σήψης και της διαφθοράς δεν είναι μονόδρομος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η μετατροπή ΚΑΙ των ομάδων βόλεϊ σε ανώνυμες εταιρείες αποτελεί αρνητική εξέλιξη που υπονομεύει την πορεία του ελληνικού βόλεϊ και δεν προδιαγράφει καλύτερο μέλλον για τα εκατοντάδες αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα. Το ίδιο και η εισαγωγή των αγώνων βόλεϊ στο στοίχημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αυριανή κυβέρνηση, θα συμβάλλει στο ουσιαστικό «άνοιγμα» των αθλητικών σωματείων στον φίλαθλο κόσμο, με μεταρρυθμίσεις και δημοκρατικούς θεσμούς που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή στη διοίκηση. Θα καταργήσει θεσμικά την υποχρέωση των αθλητικών σωματείων να μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες όταν προβιβάζονται στην Α΄ Εθνική κατηγορία των ομαδικών αθλημάτων. Συνεπακόλουθα, στη προστατευτική ομπρέλα της πολιτείας θα εντάσσονται αθλητικά σωματεία και ομάδες με συλλογικές – κοινωνικές μορφές διοίκησης και όχι οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: