Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο νόμου για τον αθλητισμό αποτελεί προσαρμογή στις μνημονιακές εντολές της τρόικας


ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δελτίο τύπου

Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής ΣΥΡΙΖΑ

Το προσχέδιο νόμου για τον αθλητισμό αποτελεί προσαρμογή στις μνημονιακές εντολές της τρόικας

Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που παρουσιάστηκε προς διαβούλευση, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση των μνημονιακών επιταγών και των κατευθύνσεων της TASK FORCE και οδηγεί στη πλήρη ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού και την οριστική διάλυσή του. Την ίδια στιγμή που η σύγκρουση των ιδιωτικών συμφερόντων έχει φτάσει στο απροχώρητο ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη, αυτή τη φορά, θα ρίξει άπλετο φως στις εγκληματικές ενέργειες που διαβρώνουν ολόκληρο το αθλητικό οικοδόμημα.

Το προσχέδιο νόμου αποτελεί ένα χαώδες σχέδιο που προωθεί την αποχώρηση της πολιτείας από τον ελληνικό αθλητισμό. Θεσμοθετεί υπερεξουσίες άσκησης αθλητικής πολιτικής από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρέχοντας πλήρη διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία και αρμοδιότητες άσχετες με το ρόλο της. Ταυτόχρονα εγκαθιστά από το παράθυρο την ΔΟΕ ως ένα ακόμα υπερεθνικό κέντρο διεθνούς εποπτείας στον ελληνικό αθλητισμό.

Το προσχέδιο αποτελεί αποθέωση της λογικής των ιδιωτών επενδυτών, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει στον ελληνικό αθλητισμό και τεχνοκρατικών συμβουλίων που στερούνται κοινωνικής νομιμοποίησης. Προωθεί την διάλυση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως επιτελικό φορέα ανάπτυξης της αθλητικής πολιτικής, μετατρέποντάς την σε υπηρεσία διεκπεραίωσης εγγράφων. Διαλύει τις αθλητικές ομοσπονδίες με μια επιδίωξη άσχετων μεταξύ τους συγχωνεύσεων και τον οικονομικό τους στραγγαλισμό. Θεσμοθετεί το χαράτσωμα των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.

Δεν περιλαμβάνει λέξη για τη φιλοσοφία και τους στόχους της πολιτείας στον αθλητισμό και την συνταγματική του κατοχύρωση. Απουσιάζει ο αθλητισμός στην εκπαίδευση. Είναι σαν να μην υπάρχουν οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό, οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους.

Αντί να λύνει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δίνοντας τροφή σε μια ακόμα προβολή του χιλιοπαιγμένου έργου «Πολιτεία-ΕΠΟ-FIFA». Αφήνει απροστάτευτα τα αθλητικά σωματεία έναντι των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, αφαιρώντας τους κάθε θεσμικό και οικονομικό δικαίωμα. Εισάγει τις εμπορευματικές σχέσεις στα αθλητικά σωματεία με δευτερεύουσες καταστατικές λειτουργίες.

Η πρόταση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο για περιορισμό θητειών και ο τρόπος που εισάγεται σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα μέχρι και τα πρωτοβάθμια σωματεία, οδηγεί στη διάλυσή τους. Δυσφημεί τις ιδέες της δημοκρατίας και εμποδίζει την πραγματική αλλαγή στον αθλητισμό διαιωνίζοντας τις παθογένειες στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για περιορισμό των θητειών στα προεδρεία των Ομοσπονδιών σε δυο ολυμπιακούς κύκλους, απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, συνθήκες διαφάνειας κι ελέγχου σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό, με εκδηλώσεις που παίρνουν τη μορφή ανοικτής διαβούλευσης σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της αθλητικής του πολιτικής, με προτεινόμενες βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την αναδιανεμητική πολιτική των πόρων, οργανωτικές αλλαγές και την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων.

Το προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση, πόσο δε μάλλον για να λύσει τα προβλήματα του αθλητισμού.

4-12-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: