Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αθλητισμό


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΤΡΑΣ 13-12-2014

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας, τις θέσεις του για τον Αθλητισμό σε εκδήλωση που θε γίνει το Σάββατο στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Ενόψει της εκδήλωσης, η επιτροπή για τον Αθλητιμσό έδωσε συνέντευξη τύπου.

»Οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές πρέπει να διατίθενται για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να αθληθούν ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν και υποδομές ελεύθερης άθλησης σε επίπεδο Δήμων» τόνισε στη συνέντευξη τύπου της Αθλητικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας η παλαιά αθλήτρια της υδατοσφαίρισης Βάσω Σιμάκη.

Η εκδήλωση του Σαββάτου έχει θέμα »Οι προτάσεις για τον Αθλητισμό και την οπαδική βία», με ομιλητές τον Ιούλιο Συναδινό κα τον Τάσο Πανταζίδη, μέλη του συντονιστικού του τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ.

Στην ίδια εκδήλωση, τα μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού της ΝΕ Αχαΐας, Κώστα Κόντης και Κίμωνας Αποστολόπουλος θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τα θέματα: »Οπαδική βία στους αθλητικούς χώρους, σκέψεις για την αντιμετώπισή της» και »Αθλητισμός για όλους και Πάτρα».

Αναφερόμενη στο αθλητικό οικοδόμημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, η Βάσω Σιμάκη επεσήμανε: »Το μέχρι τώρα δομικό μοντέλο του αθλητισμού που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά την μεταπολίτευση, αναφερόταν κυρίως στον αγωνιστικό αθλητισμό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μετά τον ν. 879/79 και τα άλλα αθλήματα που επαγγελματοποιήθηκαν…με συνέπεια την εμπορευματοποίηση του αθλητικού θεάματος αλλά και την ανάπτυξη παραγοντισμού, πελατειακών σχέσεων, αδιαφάνειας και φαινομένων διαφθοράς που με την σειρά τους επέτρεψαν την διόγκωση φαινομένων χουλιγκανισμού και κρουσμάτων ντόπινγκ αλλά και την παρέμβαση στην οικονομική, πολιτική και κυρίως παραπολιτική και παρακρατική ζωή της χώρας μας».

»Στόχος μας, κατέληξε, είναι να ανατρέψουμε το υπάρχον αθλητικό μοντέλο και να καλλιεργηθεί στην κοινωνία ένα άλλο πρότυπο άθλησης με επίκεντρο τον αθλούμενο πολίτη που θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δομές που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Κώστας Ντάσιος, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού αναφέρθηκε στην άθληση σε επίπεδο Πόλης επισημαίνοντας, »Ένα από τα  βασικά προβλήματα που συντελούν στην υστέρηση της ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού είναι η παντελής έλλειψη υποδομών και σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, αφού ως βασικό στόχο είχαν μόνο την ανάπτυξη της βιτρίνας του πρωταθλητισμού που ξεπηδούσε μέσα από ένα στρεβλό σωματειακό ανταγωνιστικό επίπεδο.

Έτσι το σύστημα φρόντισε να εξαφανίσει τους ελεύθερους χώρους (αλάνες) που ήσαν ανοργάνωτοι, αλλά πρόσφεραν διέξοδο άθλησης στην νεολαία και  να τους αντικαταστήσει με οργανωμένους χώρους που δόθηκαν σε ιδιώτες για υποτιθέμενη σωματειακή χρήση»

Αναφερόμενος στο θέμα της Βίας στους αθλητικούς χώρους, ο Φώτης Σαραντόπουλος, συνταξιούχος Δικαστικός, μέλος επίσης της Αθλητικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι, »Δεν υπάρχει λύση αν η πολιτεία δεν εκδηλώσει την έντονη βούλησή της να παρέμβει ως έκφραση συγκεκριμένης λαϊκής εντολής.

Το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί είναι από τα πλέον αυστηρά, με μακρόχρονες ποινές χωρίς εξαγορά, τσουχτερά πρόστιμα και αποκλεισμούς ομάδων, αλλά παραμένει κενό γράμμα..γιατί η καταστολή διώκει την εξαίρεση ενώ στις μέρες μας η οπαδική βία αποτελεί τον κανόνα…

Η Αριστερά, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε τον κόσμο στα γήπεδα, η αθλητική συνάντηση να έχει χαρακτήρα γιορτής, να είναι οικονομικά προσιτή και ποιοτική ως θέαμα. Αυτό προϋποθέτει την διαμόρφωση διαφορετικής κουλτούρας γύρω από τον αθλητισμό αλλά και θεσμικές αλλαγές λειτουργίας του αθλητικού συστήματος με δομική ανασυγκρότηση σε λαϊκή-δημοκρατική βάση όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: