Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιατρική βεβαίωση covid-19 για αθλητές: φωτογραφία στιγμής και ψευδαίσθηση υγειονομικής ασφάλειας


Η διαδικασία σύνταξης και τήρησης ιατρικών βεβαιώσεων και ιατρικού ιστορικού αθλουμένων, που επιλέχθηκε για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά όχι για αντίστοιχους χώρους όπως σχολεία ή χώροι εργασίας, βρίθει ασαφειών και αβεβαιοτήτων και μετατρέπεται σε ένα πινκ-πονκ μετάθεσης της ευθύνης, σε περίπτωση κρούσματος covid-19 σε αθλητικό χώρο. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τελικό αποδέκτη της ευθύνης τον γιατρό, προσφέρουν ψευδαίσθηση ασφάλειας και λειτουργούν μόνο ως φωτογραφία της στιγμής, χωρίς να εξασφαλίζουν την αναγκαία υγειονομική προστασία.

Η δε αθλητική ηγεσία εντέχνως, αποσείει από τις πλάτες της την ευθύνη διενέργειας συστηματικών διαγνωστικών τεστ για τους αθλητές με δημόσια δαπάνη και στήριξη των ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων. Πλέον, χιλιάδες ενεργοί αθλητές βρίσκονται μπροστά στο δίλλημα διακοπής της άθλησης λόγω της αδυναμίας να επωμισθούν το κόστος της εξέτασης, όπως και χιλιάδες αθλητικά σωματεία αδυνατούν να επανεκκινήσουν ελλείψει ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αντί να πετά τη μπάλα στην εξέδρα υποχρεώνοντας τους αθλητές να υπογράφουν άνευ ουσίας δηλώσεις και τους γιατρούς βεβαιώσεις στιγμιαίας διάρκειας, οφείλει να επεξεργασθεί άμεσα σχέδιο διενέργειας συστηματικών διαγνωστικών τεστ στους αθλητές των εθνικών συγκροτημάτων και των αθλητικών σωματείων. Το υφυπουργείο Αθλητισμού οφείλει να αντιληφθεί ότι οι αθλητές μας είναι ταυτόχρονα και μαθητές που μπαίνουν στην σχολική τάξη, είναι κι εργαζόμενοι που μπαίνουν στον επαγγελματικό χώρο, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στο κοινωνικό χώρο. Δεν αποτελούν πηγή κινδύνου κι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και τα ίδια δικαιώματα στην υγειονομική προστασία όπως κάθε πολίτης της χώρας.   

Ιούλιος Συναδινός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: