Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν. Μπελαβίλας: Μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής το Κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά


Μετά την εποχή του «κάθε πόλη και γήπεδο – κάθε χωριό και γυμναστήριο», μετά την εποχή του Ολυμπιακού μεγαλοϊδεατισμού και των άχρηστων μεγαθήριων του 2004, στη σύγχρονη εποχή των αθλητικών – εμπορικών κέντρων, των διασκεδαστήριων και της μαζικής κατανάλωσης του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, ο @nikos_belavilas προβάλλει το Κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ανακηρυγμένο ως μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ένα από τα ωραιότερα έργα του ελληνικού μοντερνισμού. Ας κρατήσουμε τη γνώση που προσφέρει στους φοιτητές του αλλά και στην αθλητική κοινότητα, ως υπενθύμιση και παρότρυνση ώστε οι αθλητικές υποδομές να αποτελούν πυλώνα μιας διαφορετικής κουλτούρας των ανθρώπων, στοιχείο της κοινωνικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής σε κάθε σύγχρονη πόλη.

Πηγή: https://www.facebook.com/nikos.belavilas/posts/3673327519402833

«Είναι ένα άγνωστο κτίριο, από τα ωραιότερα έργα του ελληνικού μοντερνισμού, το Κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο τέλος της λεωφόρου Χατζηκυριακού επάνω από τον όρμο Λουβιάρη της Πειραϊκής.

Το κολυμβητήριο κηρύχθηκε ομόφωνα διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Κτίστηκε το 1959 με μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρου, μετέπειτα καθηγητή και πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άλλη εξέχουσα δημιουργία του Φατούρου είναι το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το μοντερνιστικό κολυμβητήριο αποτελεί πλέον τμήμα του ιστορικού συμπλέγματος της Σχολής Δοκίμων με το κυρίως νεοκλασικό κτίριο διοίκησης της σχολής, την Υπηρεσία Φάρων, το Βασιλικό Περίπτερο «Παλατάκι», το γειτονικό Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο, το Κονώνειο Τείχος και τον «Τάφο Θεμιστοκλή». Ταυτόχρονα ανήκει στην ενότητα των μοντέρνων αρχιτεκτονικών μνημείων του Πειραιά: τον Σταθμό Επιβατών ΟΛΠ «Παγόδα» των Γιάννη Λιάπη και Ηλία Σκρουμπέλου, τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος του Κίμωνα Λάσκαρι, την «Πισίνα» της Μαρίνας Ζέας των Δημήτρη και Τάσου Μπίρη. Εικόνες από το Κλειστό Κολυμβητήριο την εποχή της κατασκευής του (πηγή: Αρχείο Δημήτρη Καλαποδά-Το Ψηφιακό Ευρετήριο Ελληνικής Αρχιτεκτονικής-http://domesindex.com/) και από πρόσφατη επίσκεψη φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής.»

«

Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι καθηγητής στο ΕΜΠ και διευθύνει το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: