Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθρεπτάκια και δωράκια. Κατατέθηκε και δεύτερη ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα την καθυστέρηση ανέγερσης του νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Ιωάννινα


Εμπαίζονται εδώ και 1,5 χρόνο τα αθλητικά σωματεία και οι πολίτες των Ιωαννίνων, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη σχετικά με τη κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Στο παιχνίδι και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αδ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζουμε ότι με ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς πολύ σημαντικών αθλητικών έργων στη πόλη, είχε πάρει σειρά – πρώτο στην ιεράρχηση για το 2019-20 – η κατασκευή του νέου κλειστού, ενός έργου που τόσο έχει ανάγκη η μεγαλούπολη της Ηπείρου. Για το σκοπό αυτό, με συνεργασία της τότε ηγεσίας της ΓΓΑ και του Δήμου Ιωαννιτών είχε παραχωρηθεί στη ΓΓΑ (με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου της πόλης) επαρκής χώρος στη θέση «Βοτανικός». Μάλιστα το νέο έργο είχε επίσημα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Με βάση τον εθνικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλητικές υποδομές στη χώρα, είχε προγραμματισθεί η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ και η ένταξή του στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΑΚΙ), ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η ορθή λειτουργία του.

Έκτοτε, μετά την ανάδειξη της ΝΔ στη διακυβέρνηση, το έργο έχει γίνει μπαλάκι εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων και φωτογραφήσεων του Λ. Αυγενάκη και του αρμόδιου Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη. Μόνο που δια της διολίσθησης, με έντεχνο τρόπο, η κατασκευή του ΝΕΟΥ κλειστού αντικαταστάθηκε από άλλο αφήγημα: την «αποκαθήλωση και μεταφορά των εξεδρών και του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού του κλειστού γυμναστηρίου του Ελληνικού και την επανατοποθέτησή του στα Ιωάννινα», χωρίς φυσικά να υπάρχει καμιά μελέτη και με το κόστος να κυμμαίνεται σε πολλά εκατ. ευρώ αναλόγως των διαθέσεων των κεντρικών και τοπικών «μαυρογιαλούρων». Σε κάθε περίπτωση τα ποσά των 10-20 εκατ. ευρώ, που έχουν ακουστεί υπερβαίνουν το κόστος κατασκευής ακόμα κι ενός νέου γυμναστηρίου της τάξης των 3-4.000 θεατών.

Στη προσπάθειά τους δε να πείσουν ότι η χρήση του παλιού κλειστού του Ελληνικού αποτελεί πρωτοποριακή ιδέα, αίφνης ανακάλυψαν είτε ότι ο παραχωρημένος χώρος στο «Βοτανικό» δεν επαρκεί, είτε ότι τελικώς δεν θα μεταφερθεί το κλειστό μπάσκετ του Ελληνικού, αλλά το διπλανό της ξιφασκίας. Επιπρόσθετα, ξαναθυμήθηκαν μια προγραμματική σύμβαση, που πάλι με δική τους ευθύνη, έχει λήξει προ πολλών ετών, προκειμένου να μπερδέψουν τον κόσμο.

Σε πρώτη κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο του 2019, οι δυο καθ’ ύλη αρμόδιοι – αλλά «αναρμόδιοι» υπουργοί (Αυγενάκης και Γεωργιάδης) έπαιξαν πινκ-πονκ με τις απαντήσεις, στέλνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και οι δυο μαζί στα σκουπίδια. Ο εμπαιγμός όμως έχει και τα όριά του, ο αθλητικός κόσμος στα Ιωάννινα δεν τρώει κουτόχορτο και δυσανασχετεί, με εξαίρεση κάποιους ευννοημένους της λίστας Πέτσα.

Σύντομα βεβαίως θα φανεί εάν η εμπλοκή του Αδ. Γεωργιάδη είναι τυπική, (λόγω αρμοδιότητας ΤΑΙΠΕΔ και της επένδυσης στο Ελληνικό), ή υπάρχει άλλη σκοπιμότητα. Αυτό θα γίνει σαφές μόλις ανακοινωθεί ποιον θα βαρύνει το κόστος αποξήλωσης της εγκατάστασης: τον «επενδυτή» ή το ελληνικό κράτος, με ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του γιαννιώτικου έργου και πρόσχημα την επανεγκατάσταση του κουφαριού εκεί. Όσο ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο Λ. Αυγενάκης κουνούν το καθρεφτάκι στους «ιθαγενείς», θα φανεί εάν σε κάποια γραφεία της πρωτεύουσας δρομολογείται ένα ακόμα δωράκι σε συγκεκριμένα συμφέροντα κι εργολάβους.

Ι.Σ.

Παρακάτω η δεύτερη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί

ΕΡΩΤΗΣΗ
– προς την κ. υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: Καθυστέρηση ανέγερσης του νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Ιωάννινα

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών έργων στις αθλητικές υποδομές των Ιωαννίνων, δεσμεύτηκε το Μάιο του 2019 για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή «Βοτανικός», χωρητικότητας 3.000-4.000 θέσεων. Η εξαγγελία έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη, απαντώντας σε ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών. 

Η χρηματοδότηση του έργου είχε προβλεφθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ ο σχεδιασμός περιλάμβανε την ένταξη του στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του.

Στις 20 Νοεμβρίου 2019, κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, με θέμα «Ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Ιωάννινα» , θέτοντας μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα για τις οικονομικές και τεχνικές πτυχές του έργου.

Ωστόσο, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών αναλώθηκαν σε ασάφειες και παρελθοντολογία, δημιουργώντας απορίες και ανησυχία για την επιτυχή έκβαση του έργου. Πιο ειδικά, γίνεται αναφορά σε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Δήμου Ιωαννιτών, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε και τελικά έληξε «άδοξα» στις 13 Μαρτίου 2012, με ευθύνη των έως τότε κυβερνήσεων.
Επίσης, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών αναφέρονται σε τεχνική μελέτη του 2009, η οποία είναι σαφές πως απαιτεί επικαιροποίηση, τόσο στο τεχνικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Επίσης, αναφέρεται πως το έργο απεντάχθηκε από το ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς να τεκμηριώνονται οι λόγοι.

Τέλος, η φράση του υφυπουργού Αθλητισμού είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική:

«προκειμένου να διερευνηθεί από την υπηρεσία μας η δυνατότητα χρηματοδότησης του εν λόγω έργου μέσω ΠΔΕ της ΓΓΑ» 

Επιπρόσθετα ανακύπτει ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα, καθότι η εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου ανατρέπει τα δεδομένα της διαχείρισης του κλειστού γυμναστηρίου (πχ: προϋπολογισμός, προσωπικό), είτε χτιστεί νέα υποδομή είτε μεταφερθεί το κλειστό γυμναστήριο ξιφασκίας του Ελληνικού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού τους αναγκαίους πόρους για την κατασκευή του έργου, μέσω ΠΔΕ της ΓΓΑ; Εφόσον οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, γιατί εδώ και 1.5 έτος η ΓΓΑ δεν έχει υποβάλλει καμιά πρόταση ΠΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης;
Υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη του έργου ή οι εξαγγελίες αφορούν αυτήν του 2009;
Σε περίπτωση διάλυσης του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας Ελληνικού και επανατοποθέτησης του στα Ιωάννινα αντί ανέγερσης νέου κλειστού γυμναστηρίου:
ποιο θα είναι το κόστος διάλυσης και ποιόν θα επιβαρύνει;
ποιες είναι οι τεχνικές εγγυήσεις καλής λειτουργίας του υπάρχοντος εξοπλισμού και για ποιο χρονικό διάστημα;
ποιο θα είναι το τελικό κόστος μετεγκατάστασης και πλήρους λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας, σε σχέση με την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και ενεργειακά αυτόνομου γυμναστηρίου στα Ιωάννινα;

[1] Ερώτηση υπ. αριθμ: 2033/20-11-2019

[2] Α.Π. Γρ. Κ/Ε:331 – Απάντηση στην υπ’αριθμ: 2033/20-11-2019 – Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Τζούφη Μ., Βέττα Κ., Γεροβασίλη Ο., Κάτση Μ., Μάρκου Κ., Μπάρκα Κ., Μπουρνού Ι., Παππά Ν.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τζούφη Μερόπη, Αναγνωστοπούλου Σία, Βέττα Καλλιόπη, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μωραΐτης Θάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Φίλης Νίκος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: