Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε εργαλείο χειραγώγησης των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών μετατρέπεται το μητρώο αθλητικών φορέων. Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στον έλεγχο των δικαιολογητικών των σωματείων


14/10/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καθυστερήσεις στον έλεγχο αιτήσεων εγγραφής ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνου Μωραΐτη και θέμα της τις καθυστερήσεις στον έλεγχο αιτήσεων εγγραφής ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– Το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, ως εργαλείο αναπτυξιακής υποστήριξης της πολιτείας στον αθλητισμό, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

– Η σημερινή Κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν προχώρησε στη δημοπράτηση της β’ φάσης του έργου αλλά ακύρωσε κάθε διαδικασία και προχώρησε στη δημιουργία ενός Μητρώου Αθλητικών Φορέων

– Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού εργαλείου καταγραφής και αξιολόγησης, αποτελεί η βιαστική και πρόχειρη, μέσω εκπρόθεσμης τροπολογίας σε άσχετο με τον αθλητισμό νομοσχέδιο, κατάτμηση του σε επιμέρους υπομητρώα.

– Με τον ως άνω τρόπο προέκυψε η δημιουργία και λειτουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων», το οποίο θα αποτελέσει τμήμα του Μητρώου Αθλητικών Φορέων και στο οποίο υποχρεώνονται να εγγράφονται όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας.

– Όσον αφορά στον έλεγχο των αιτήσεων των σωματείων, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει ελεγχθεί ακόμα.

– Με αυτό τον τρόπο και ενώ χιλιάδες σωματεία έχουν οδηγηθεί σε μεγάλα οικονομικά έξοδα και την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να απολέσουν το συνταγματικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογικές διαδικασίες.

– Η μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στον έλεγχο των αιτήσεων, παρατείνει και το διάστημα οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας ελλείψει ουσιαστικής οικονομικής στήριξης τους, λόγω της πανδημίας, από την Πολιτεία από τον Μάρτιο του 2020. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αρμόδιος Υφυπουργός, εξαγγελθέντος του ποσού των 12 εκατομμυρίων ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση τα σωματεία, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή στο Μητρώο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πού οφείλεται η καθυστέρηση ελέγχου των αιτήσεων εγγραφής στο «Μητρώο αθλητικών σωματείων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;

Τί προτίθεται να πράξει ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος των σχετικών αιτήσεων εγγραφής;

Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών αιτήσεων και πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με δεδομένο ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες αρχίζει τον Νοέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία και το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών με την έγκαιρη έγκριση των εκλογικών καταλόγων που καταθέτουν προς τούτο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι αθλητικές ομοσπονδίες;

Αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Καθυστερήσεις στον έλεγχο αιτήσεων εγγραφής ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, ως εργαλείο αναπτυξιακής υποστήριξης της πολιτείας στον αθλητισμό, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 24 του Ν.4373/2016 και αποτέλεσε την απαρχή της ένταξης του ελληνικού αθλητισμού στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Για την υλοποίηση των παραπάνω επελέγη ο πλέον αξιόπιστος φορέας δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.), η οποία έχει εκτελέσει πληθώρα αντίστοιχων μεγάλων εφαρμογών υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Η σημερινή Κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν προχώρησε στη δημοπράτηση της β’ φάσης του έργου αλλά ακύρωσε κάθε διαδικασία και προχώρησε στη δημιουργία ενός Μητρώου Αθλητικών Φορέων σε μια εντελώς αντίθετη και άκρως προβληματική λογική.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού εργαλείου καταγραφής και αξιολόγησης, αποτελεί η βιαστική και πρόχειρη, μέσω εκπρόθεσμης τροπολογίας σε άσχετο με τον αθλητισμό νομοσχέδιο, κατάτμηση του σε επιμέρους υπομητρώα. Με τον ως άνω τρόπο προέκυψε η δημιουργία και λειτουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων», το οποίο θα αποτελέσει τμήμα του Μητρώου Αθλητικών Φορέων και στο οποίο υποχρεώνονται να εγγράφονται όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας, τα οποία έχουν λάβει την σχετική ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σήμερα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό πεδίο ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το Μητρώο και στο οποίο παρέχονται πληροφορίες για τον αριθμό των σωματείων που έχουν εγγραφεί ανά αθλητική Ομοσπονδία. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το κοινό πληροφορείται περί της οριστικοποίησης της αίτησης κάθε σωματείου και αν αυτή έχει ελεγχθεί και τελικά εγκριθεί από το αρμόδιο προς τούτο τμήμα. Επίσης, αναγράφεται ότι η ενημέρωση των σχετικών καταστάσεων πραγματοποιείται ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στον έλεγχο των αιτήσεων των σωματείων, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Με αυτό τον τρόπο και ενώ χιλιάδες σωματεία έχουν οδηγηθεί σε μεγάλα οικονομικά έξοδα και την ίδια στιγμή ενώ έχουν επιβεβαιωμένη και πραγματική αγωνιστική δραστηριότητα, κινδυνεύουν να απολέσουν το συνταγματικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογικές διαδικασίες, λόγω την καθυστέρησης στις διαδικασίες ελέγχου και με δεδομένη την καταχρηστική διασύνδεση του Μητρώου με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Επισημαίνουμε, ότι ο Νοέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου αρχαιρεσιών για τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες και κατά δήλωση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υφυπουργού «αποκτούν δικαίωμα του εκλέγειν μόνο τα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ».

Επιπλέον, η μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στον έλεγχο των αιτήσεων, παρατείνει και το διάστημα οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας ελλείψει ουσιαστικής οικονομικής στήριξης τους, λόγω της πανδημίας, από την Πολιτεία από τον Μάρτιο του 2020. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αρμόδιος Υφυπουργός, εξαγγελθέντος του ποσού των 12 εκατομμυρίων ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση τα σωματεία, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή στο Μητρώο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση ελέγχου των αιτήσεων εγγραφής στο «Μητρώο αθλητικών σωματείων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;

2. Τί προτίθεται να πράξει ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος των σχετικών αιτήσεων εγγραφής;

3. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών αιτήσεων και πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με δεδομένο ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες αρχίζει τον Νοέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία και το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών με την έγκαιρη έγκριση των εκλογικών καταλόγων που καταθέτουν προς τούτο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι αθλητικές ομοσπονδίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος, Αβραμάκης Λευτέρης, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παππάς Νικόλαος, Πούλου Παναγιού Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Ελισάβετ- Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φίλης Νίκος, Χαρίτου Δημήτριος, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γιώργος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: