Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκάλυψη / Ιστορίες απευθείας αναθέσεων στο ΟΑΚΑ


Αναδημοσίευση: Η ΑΥΓΗ

της Αλέκας Ζουμή

«Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είν’ και μπαλωμένο» λέει η παροιμία και φαίνεται πως ο υφυπουργός Αθλητισμού την ακολουθεί κατά γράμμα…

Ένα… λεφτόδεντρο φύτρωσε στο ΟΑΚΑ και την ώρα που το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της χώρας αντιμετωπίζει πάμπολλα προβλήματα και αναζητούνται πηγές εξοικονόμησης εσόδων, οι προτεραιότητες των ανθρώπων που το διοικούν φαίνεται πως είναι άλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης εισηγήθηκε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, έναντι 200.000 ευρώ, με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (σ.σ.: πρώην ΤΕΙ Κρήτης) προκειμένου να μελετηθεί η… μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων! Στο συγκεκριμένο ίδρυμα ο ίδιος διδάσκει ως καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών.

Στο θέμα που φέρνει σήμερα στο φως η «Αυγή» τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί εάν η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, αλλά και το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Με απευθείας ανάθεση

Αν ναι, γιατί θα πρέπει να προχωρήσει σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο μέσω προγραμματικής σύμβασης – προάγγελο μιας απευθείας ανάθεσης έναντι ιδιαίτερα υψηλού αντιτίμου και δεν επιλέχθηκε μια δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος;

Ποιος φορέας έκανε την «πρώτη κοστολόγηση περί τα 200.000 ευρώ», αφού δεν υπάρχει κοστολογημένη μελέτη και πώς ακριβώς υπολογίστηκε το συγκεκριμένο ποσό;  Έχουν αναζητηθεί προσφορές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ακόμη και ιδιώτες;

Γνώστες του χώρου επισημαίνουν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν συνηθίζεται να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους μελέτες, καθώς έτσι ενδεχομένως να δημιουργηθεί στρέβλωση της αγοράς. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προχωρούν σε συμβάσεις κυρίως για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι τέτοιου είδους μελέτες είναι πλέον τυποποιημένες σε μεγάλο βαθμό και δεν απαιτείται κάποια έρευνα ή καινοτομία.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η μελέτη και εμπλέκει πανεπιστημιακό ίδρυμα και ποιο είναι το βασικό στοιχείο καινοτομίας και έρευνας;

Αν, παρ’ όλα αυτά, η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ ήταν να προχωρήσει μέσω πανεπιστημιακού ιδρύματος και όχι ιδιωτικού τομέα, γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο; Υπάρχει γραπτή θετική εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας και, εντέλει, έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος ολοκληρωμένο σχέδιο;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να υποθέσει πως απαντώνται και μόνο από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης είναι καθηγητής στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα και διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών. Με λίγα λόγια, ο καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου προωθεί την υπογραφή σύμβασης με το πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει.

Θέμα ηθικής τάξης

Εν κατακλείδι, υπάρχει ξεκάθαρα θέμα ηθικής τάξης και, κατά κάποιον τρόπο, σύγκρουση συμφερόντων, καθώς, όντας καθηγητής σε μια σχολή και πρόεδρος ενός οργανισμού ταυτόχρονα, εισηγείται μια Προγραμματική Σύμβαση του οργανισμού με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για ένα αντικείμενο που, ωστόσο, δεν φαίνεται να εμπεριέχει κάποια καινοτομία και σε έναν βαθμό ίσως στρεβλώνει και την αγορά.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. που δημοσιεύει η «Αυγή» εκδηλώνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του προέδρου Ν. Βιδάκη, όπως και η έγκριση επί της αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο, έστω κι αν δεν παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μάλιστα, το έργο έχει ήδη «τοποθετηθεί» σε άμεση προτεραιότητα από τη διοίκηση και συγκεκριμένα στα «Έργα που είναι ώριμα προς άμεση υλοποίηση».

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Οκτωβρίου, το έργο Νο 5 φέρει τον τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος ‘Σπύρος Λούης’, φάση Α».

Στον προϋπολογισμό αναφέρεται το ποσό των 10.000.000 με χρονοδιάγραμμα τις 30 Ιουνίου 2022.

Όσον αφορά την πηγή χρηματοδότησης του έργου, η Α φάση περιλαμβάνει στρατηγικό σχεδιασμό με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ, ενώ η Β φάση περιλαμβάνει την κατασκευή με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εισήγηση και η απόφαση

Η εισήγηση του προέδρου Ν. Βιδάκη και η απόφαση που ελήφθη επί της αρχής για την προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αναφέρεται ως εξής στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου στις αρχές του Σεπτεμβρίου:

«Εισήγηση – ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με Προγραμματική Σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

– Ο πρόεδρος κ. Ν Βιδάκης ενημερώνει το Σώμα για το γενικό πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αντικείμενο της οποίας αποτελεί αρχικά η Ολιστική Ενεργειακή Ανάλυση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και τελικά η σύνταξη ολοκληρωμένου Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Στόχος του είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον κατά 30% και συνολικός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, ο οποίος θα επιφέρει επιπλέον μείωση των εξόδων (π.χ. μείωση κόστους συντήρησης λεβητών κ.λπ.). Βέβαια, σήμερα δεν υπάρχει κοστολογημένη τεχνική μελέτη. Για την υλοποίησή του μπορεί να ζητηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο κ.λπ. Η παράδοση του έργου θα λάβει χώρα σε έξι με εννέα μήνες. Μια πρώτη κοστολόγηση της όλης μελέτης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι περί τα 200.000 ευρώ. Τέλος, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση έχει ήδη συζητηθεί με την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΚΑ, η οποία υποστηρίζει τη σκοπιμότητα και τα παραδοτέα της.

Το μέλος του Δ.Σ. κ. Σ. Σταθούλης ρωτά τον πρόεδρο κ. Ν. Βιδάκη με ποιον τρόπο θα τεκμηριωθεί το κόστος της μελέτης και λαμβάνει απάντηση ότι θα υπάρξει εκτενής περιγραφή με ποσοτικό προσδιορισμό του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

ΑΠΟΦΑΣΗ: Το Δ.Σ. εγκρίνει επί της αρχής τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος όπως αποστείλει στο Σώμα ολοκληρωμένο σχέδιο αυτής προς μελέτη προκειμένου να εγκριθεί σε επόμενη έκτακτη συνεδρίαση».

Όλοι οι άνθρωποι του Αυγενάκη…

Λευτέρης Αυγενάκης
Ο Λευτέρης Αυγενάκης με τον Νεκτάριο Βιδάκη

Ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα το καλοκαίρι, μετά τον διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Τότε, μάλιστα, η συγκεκριμένη επιλογή από τον υφυπουργό προκάλεσε αίσθηση, με δημοσιεύματα να αναφέρονται εκτενώς στη φιλική σχέση που έχουν οι δύο άνδρες. Ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είναι οικογενειακός φίλος με τον Λ. Αυγενάκη όπως και με τον αδελφό του Γιώργο, κάτι που φαίνεται και από δημοσιεύσεις και κοινές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητο εάν δεν είχαν υπάρξει, το προηγούμενο διάστημα, ακόμη δύο περιπτώσεις διορισμών από τον Λευτέρη Αυγενάκη φιλικών και συγγενικών του προσώπων. Σε επιτροπή του ΕΣΚΑΝ έχει διοριστεί ο χειρουργός ορθοπεδικός Γιώργος Στεφανουδάκης, που τοποθετήθηκε στην Ιατρική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), και όπως προκύπτει από φωτογραφίες στο Διαδίκτυο είναι φίλος με τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ.

Βεβαίως, η πιο γνωστή και… πολυσυζητημένη περίπτωση είναι αυτή του προέδρου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού Νίκου Τζουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνδέεται άμεσα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, καθώς ο γιος του ήταν κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του Λευτέρη Αυγενάκη Γιώργου. «Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είν’ και μπαλωμένο» λέει η παροιμία, αλλά φαίνεται πως ο υφυπουργός Αθλητισμού μοιάζει σαν να μην εμπιστεύεται άλλες επιλογές. Μάλιστα, για την επιλογή Τζουλάκη ο Λ. Αυγενάκης βρίσκεται ακόμη στο στόχαστρο για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια και το κύρος του καθηγητή Νεκτάριου Βιδάκη, ωστόσο τα ερωτήματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη σύμβαση παραμένουν.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ αξιολογήθηκε μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης κατά την πρώτη συνάντηση του Νεκτάριου Βιδάκη με τον Λευτέρη Αυγενάκη τον Ιούνιο του 2020. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημαντικότητα ενός τέτοιου έργου, αλλά κρίνεται απαραίτητο να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα προχωρήσει, όπως και κάθε έργο που απαιτεί δημόσιο χρήμα.

Το αποκαλυπτικοό άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ https://www.avgi.gr/athlitika/371254_istories-apeytheias-anatheseon-sto-oaka

Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του ΔΣ του ΟΑΚΑ στα ερωτήματα που τίθενται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: