«Σ’ έστησαν σε μια γωνιά και τους κοιτούσες και γελούσες σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήταν πρωί και παγωνιά». Το ελληνικό ποδόσφαιρο πίσω ολοταχώς.

«Σ’ έστησαν σε μια γωνιά και τους κοιτούσες και γελούσες σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήταν πρωί και παγωνιά». Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ωδή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
Δεν ξέρω πόσοι το έχουν αντιληφθεί, αλλά τη τελευταία βδομάδα η κυρίαρχη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι περί «στησιμάτων». Δεν είναι η πρώτη φορά θα πει κάποιος.
Η καταγγελίες για προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος στον αγώνα μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ, με απόπειρα δωροδοκίας παικτών, συνέπεσαν με την ανακοίνωση της εισαγγελικής πρότασης για τις ενοχές προσώπων στην άλλη υπό εξέλιξη υπόθεση: της χειραγώγησης του αγώνα μεταξύ των ομάδων της Βέροιας με τον Ολυμπιακό. Ας πούμε λοιπόν ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση, ένα παιχνίδι της κακής τύχης του δύσμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια πλάκα της αθλητικής ζωής…
Στη πρώτη υπόθεση, αυτή του αγώνα ΑΡΗ-ΠΑΟΚ παρενέβη άμεσα ο αθλητικός εισαγγελέας και πρέπει να επαινέσουμε τα αντανακλαστικά του. Ελπίζω να υπάρξουν άμεσα πορίσματα, να καταλογισθούν (εάν αποδειχθούν) ευθύνες και να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είτε εάν πραγματικά υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης, όπως διατείνεται η μια πλευρά (Άρης και Ολυμπιακός) είτε εάν υπήρξε μια κακοστημένη προβοκάτσια συκοφάντησης, όπως διατείνεται η άλλη πλευρά (ΠΑΟΚ)
Στην άλλη υπόθεση, αυτή της «σύστασης εγκληματικής συμμορίας», ο εισαγγελέας θεώρησε «χειραγωγημένη» την αναμέτρηση ανάμεσα στη Βέροια-Ολυμπιακός. Πρότεινε την ενοχή του τότε προέδρου και μεγαλομετόχου της Ημαθιώτικης ΠΑΕ Γιώργου Αρβαντίδη, του παράγοντα Γιώργου Λαναρή, αλλά και των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη λόγω «προκλητικά απαθούς» στάσης κατά τη διάρκεια του αγώνα και σε δυο φάσεις που επιτεύχθηκαν τα γκολ του Ολυμπιακού.
Αντιθέτως, για τους οκτώ κατηγορούμενους για σύσταση «συμμορίας», ανάμεσα στους οποίους και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους, με το αιτιολογικό ότι η δράση της, ατόνισε από τα τέλη του 2012 και έτσι έχει υπάρξει παραγραφή αφού πρόκειται για πλημμέλημα. Επομένως οι παράγοντες της ομάδας της Βέροιας ναι μεν «έστησαν» τον αγώνα αλλά για δικό τους όφελος μόνο.
Δεν είχα όμως σκοπό να σταθώ στα παραπάνω. Ας κρίνουν οι δικαστές και ο κόσμος. Από την «σύμπτωση» όμως που προανέφερα, μου κάνουν εντύπωση τρία πράγματα:
Το πρώτο αφορά στην απανθρωπιά κάποιων παραγόντων. Η χώρα βασανίζεται. Έχουμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, τραγωδίες ζωής, ανέργους και οικογένειες που υποφέρουν χωρίς ένα κομμάτι ψωμί, χιλιάδες μαγαζιά να βάζουν λουκέτο. Και αυτοί το χαβά τους, τα φράγκα τους, την εξουσία τους. Είτε πρόκειται για στήσιμο είτε για προβοκάτσια. Εκτός αν όλοι μαζί αποφανθούν ότι δεν κατάλαβε ο καταγγέλων ποδοσφαιριστής, ότι παρανόησε και τα ρέστα και ρίξουν το ανάθεμα πάνω του.
Το δεύτερο αφορά στη σκατοψυχιά μερικών παραγόντων και πρόθυμων αθλητικών «γραφίδων». Οι οποίοι με ευκολία δημοσιοποίησαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν θέματα της υγείας του καταγγέλοντος ποδοσφαιριστή (και δεν έχει καμιά σημασία εάν αποδειχτεί ότι δεν ευσταθούν όσα κατάγγειλε αυτός ο άνθρωπος ή το αντίστροφο).
Το τρίτο εντυπωσιακό γεγονός είναι η απόλυτη αφωνία του υφυπουργού Αθλητισμού. «Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο», ο κ. Αυγενάκης ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Για τον αθλητισμό δεν υπάρχει, πόσο μάλλον για τις «δύσκολες» περιπτώσεις… Όχι βέβαια για να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Ούτε για να πάρει το μέρος μιας εκ των συγκρουόμενων πλευρών, αν και δεν το έχει αποφύγει πολύ πρόσφατα. Αλλά για να κάνει μια δήλωση ως ανώτατος θεσμικός αθλητικός παράγων, να στηρίξει τον αθλητισμό από το δηλητήριο που ρέει. Τίποτα απολύτως. Ήξερε όμως να επανεκκινήσει την Super League για χάρη του στοιχήματος, αφήνοντας στο έλεος της πείνας τους αθλητές και τις αθλήτριες των άλλων επαγγελματικών αθλημάτων, του γυναικείου μπάσκετ, του χάντμπολ, της υδατοσφαίρισης…
Πριν λίγα χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνούσαν παρά λίγες ώρες και ο Υπουργός (αφού δήλωνε την αμέριστη στήριξη στην αθλητική δικαιοσύνη) ζητούσε από τους παράγοντες να σταματήσουν τις δημόσιες προσβολές και την ηθική αυτουργία στην αθλητική βία και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Τους καλούσε άμεσα σε απολογία, ενεργοποιούσε τον αθλητικό νόμο και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων. Έριχνε πρόστιμα που τους «έτσουζαν» (ναι στη τσέπη) και με τα λεφτά έφτιαχνε γήπεδα για τις ακριτικές περιοχές της χώρας, ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πει κάποιος στον ανώτατο αθλητικό άρχοντα, στον κ. Αυγενάκη, ότι οι εισαγγελείς κάνουν τη δική τους δουλειά, αλλά και ο Υφυπουργός οφείλει να κάνει τη δική του. Σιγά όμως μη στεναχωρέσει κάποιους… Γι αυτό και το ελληνικό ποδόσφαιρο πάει πίσω ολοταχώς.
Ιούλιος Συναδινός