«Αυγενάκης, Μαυρωτάς έσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες»

Ένα ολόκληρο χρόνο, εν μέσω πανδημίας, αντί να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, το λουκέτο και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ασχολούνταν κατ’ αποκλειστικότητα με τις εκλογές των ομοσπονδιών. Αυτός ήταν ο πόνος τους. Αναγκάσθηκαν να υποσχεθούν έστω λίγα ψίχουλα, από 2.500 ευρώ σε κάθε σωματείο, για τη πρώτη φάση της πανδημίας. Πέρασε ένα οκτάμηνο απραξίας, ήδη διανύουμε το δεύτερο lock down και μόλις σήμερα, τελευταία ημέρα του χρόνου, ίσως καταβληθούν κάποια χρήματα. Αν και φημολογείται ότι κι εδώ έπεσαν έξω στους υπολογισμούς, αφού τα 12 εκατομμύρια δεν θα φτάσουν για όλους τους δικαιούχους. Κάτι σαν τα εμβόλια δηλαδή, τα οποία θα ήταν μέσα στον Δεκέμβρη περίπου 300.000, αλλά παρελήφθησαν 9.000 μόνο για τους «παρατρεχάμενους» και μετά ήρθαν ακόμα 85.000 και βλέπουμε… Οπότε με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους «ζήσε μάη μου να φας τριφύλλι» και για τα αθλητικά σωματεία και για τους μαζικούς εμβοβλιασμούς.
Το 2020 μας αποχαιρετά με τον αθλητισμό να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, κατ’ επιλογή της αθλητικής ηγεσίας, εκτός φυσικά των δυο επαγγελματικών αθλημάτων που παίζονται στο στοίχημα και με σαφέστατη διάκριση εις βάρος των υπολοίπων αθλημάτων.
Με ένα αποκαλυπτικό άρθρο στο http://www.fosonline.gr, ο διευθυντής του site Στέφανος Λεμονίδης περιγράφει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, πως το δίδυμο Αυγενάκη-Μαυρωτά ουσιαστικά διοικεί ένα «τίποτα» και πως μαζί με τον «μπασκετικό» Κικίλια έφεραν τον ελληνικό αθλητισμό στο επίπεδο της Ανδόρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
Δεν τις πούλησε, τις δάνεισε! Οι θύελλες Αυγενάκη, Μαυρωτά
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 09:10
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς αλλά και ο Βασίλης Κικίλιας έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες όσον αφορά τον αθλητισμό, με τα πρωταθλήματα να είναι σε λίστα αναμονής και μερικά από αυτά να έχουν ημερομηνία λήξης…

Όταν ανακοινώθηκε το δεύτερο λοκντάουν, οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν καθολική παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά μετά από πιέσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το επαγγελματικό μπάσκετ, αφού υπήρχε ταυτόχρονη διεξαγωγή του Τσάμπιονς Λιγκ και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μπάσκετ. Στα άλλα σπορ όμως έβαλε λουκέτο, αν και είχαμε το οξύμωρο να παίζουν ομάδες πόλο και χάντμπολ (μόνο η ΑΕΚ) στα ευρωπαϊκά κύπελλα, χωρίς αγώνες πρωταθλήματος.
Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παίζουν σε όλα τα σπορ και σε πολλές χώρες και σε όλες τις κατηγορίες. Και γεννάται το ερώτημα. Όλοι οι λοιμωξιολόγοι του κόσμου ήταν θετικοί στα σπορ, γιατί όχι και οι δικοί μας; Πιθανόν δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό ή δεν τον θεωρούν απαραίτητο. Ο Νίκος Σύψας μάλιστα όταν ρωτήθηκε γιατί μόνο εμείς δεν λειτουργούμε σε όλα τα σπορ, απάντησε με δόση ειρωνείας «το ξέρω, μόνο εμείς και η Ανδόρα είμαστε, αλλά δεν έχουμε εισήγηση και έτσι το θέμα δεν έχει συζητηθεί».
Και περνάμε τώρα στους αρμοδίους του αθλητισμού αλλά και στον Βασίλη Κικίλια που γαλουχήθηκε στον αθλητισμό, άσχετα αν είναι υπουργός Υγείας. Οι Αυγενάκης, Μαυρωτάς αλλά και ο Κικίλιας δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν προέβαλαν ενστάσεις, δεν μετέφεραν τις απόψεις, την αγωνία και τα αιτήματα των ανθρώπων του αθλητισμού; Μπορεί και να το έκαναν και να μην έπεισαν, αλλά το βάρος πέφτει στις πλάτες των επικεφαλής του υπουργείου Αθλητισμού, που μάλλον αδυνατούν να συνεννοηθούν. Δεν μπορεί ο Γιώργος Μαυρωτάς να δηλώνει στις 19 Δεκεμβρίου «θα εξετάσουμε τα αιτήματα των άλλων σπορ μετά τις γιορτές» και λίγες ημέρες αργότερα να ανακοινώνεται παραμονές Χριστουγέννων (!) ότι θα ανοίξουν οι προπονήσεις την 1η Ιανουαρίου (!). Και φυσικά χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν πότε θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα ή αν δεν θα ξαναδιακοπούν αν ξεκινήσουν. Επαναλαμβάνουμε ότι σε όλο τον κόσμο παίζουν κανονικά, πλην της Ελλάδας, άντε και της Ανδόρας, όπως λέει και ο Σύψας.
Και πρόσθεσε ο λοιμοξιωλόγος για το ενδεχόμενο επανέναρξης των πρωταθλημάτων «Εξαρτάται ποια θα είναι η πρόταση, ποιο θα είναι το σχέδιο τους. Αν μας φέρουν ένα σχέδιο επανέναρξης για τα πανηγύρια, ασφαλώς και θα πούμε όχι…» Oι δύο άνδρες του αθλητισμού, λοιπόν, έπρεπε να ενημερώσουν τις ομοσπονδίες για τη σύνταξη των κατάλληλων πρωτοκόλλων. Αρχικά υπήρχε μούδιασμα για τα μοριακά τεστ που στοίχιζαν μια περιουσία, ενώ τα rapid έριξαν πολύ το κόστος. Κι αν υπήρχε οικονομικό κόστος, ας το αναλάμβανε η κυβέρνηση που μοίρασε παντού λεφτά και καλά έκανε, λόγω της πανδημίας, πλην του αθλητισμού.
Και πάμε στον Ολυμπιακό, που ορθώς άφησε ελεύθερες τις βολεϊμπολίστριες. Δεν μπορεί χωρίς έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα να πληρώνει συμβόλαια, όταν ουδείς διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσει το πρωτάθλημα. Κι επειδή διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα αλαλούμ και ημίμετρα από ΓΓΑ, ετοιμάζει την ομάδα του για την επόμενη χρονιά, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει ένα πρωτάθλημα 14 ομάδων, με υποχρεωτική τη λήξη του στις 15 Απριλίου, λόγω εθνικών ομάδων. Και δεν ξεπουλάει τις Χίπε, Χριστοδούλου, Γιώτα, απλά τις δανείζει και θα επανέλθουν το καλοκαίρι. Από την άλλη οι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΟ Θήρας το βλέπουν σαν ευκαιρία να πάρουν έναν τίτλο, κρατούν τις παίκτριές τους και τις πληρώνουν, αλλά καλό θα είναι να κάνουμε ταμείο στο τέλος, όταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα ξεκινήσει ή δεν θα τελειώσει το πρωτάθλημα. Και θα χρεωθεί το φιάσκο στους Αυγενάκη, Μαυρωτά…