Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίκαιρη ερώτηση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: «Ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος Προπονητή Ποδοσφαίρου από Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ & ΤΕΦΑΑ)»


Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος Προπονητή Ποδοσφαίρου από Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ & ΤΕΦΑΑ)»

Μέχρι το 2016, οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Προπονητή Ποδοσφαίρου για να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική, ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), παρόλο που η εκπαίδευσή τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν και επαρκής και ουσιαστική. Η παραπάνω πάγια πρακτική, ουσιαστικά εμπόδιζε την αποκατάσταση του εργασιακού δικαιώματος προπονητή ποδοσφαίρου πτυχιούχων των ΤΕΦΑΑ. Αναγκάζοντας τους αποφοίτους Φυσικής Αγωγής στην παρακολούθηση των σεμιναρίων με την καταβολή διόλου ευκαταφρόνητων παραβόλων, καταστρατηγούσε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Tριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξισώνοντας σεμινάρια λίγων ωρών με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 48 του Ν. 4373/2016, τροποποίησε το άρθρο 31 του Ν.2725/1999 που αναφέρεται στην άδεια του προπονητή και πρόσθεσε 12η παράγραφο ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα». Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας, η πρακτική που επικρατεί στο πεδίο της άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα και μετά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με την ΕΠΟ, δικαίωμα εργασίας σε σωματείο έχουν μόνο οι κάτοχοι της σχετικής ταυτότητας, η οποία εκδίδεται αποκλειστικά από την ΕΠΟ, έναντι υψηλού κόστους τόσο για την απόκτηση, όσο και για τη διατήρησή της.

Σε απάντηση του Υπουργείου (30/03/2020) σε σχετική Ερώτησή μου για το θέμα, αναφερόταν ότι «το ζήτημα των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής εξετάζεται σοβαρά και βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας», ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρόβλημα παραμένει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να μην υφίσταται καμία αμφιβολία ως προς τις απαιτούμενες
προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους
Φυσικής Αγωγής της σχετικής ειδικότητας και για να εφαρμόζεται ορθά και ουσιαστικά ο ν. 4373/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: