Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Αυγενάκης «κρυπτόμενος» καρατομεί τον διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ έξι μήνες μετά το διορισμό του και δυο μήνες πριν τους αγώνες του Τόκιο


Ούτε έξι μήνες δεν έμεινε στη θέση του ο διοικητής του νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) Παναγιώτης Σκανδαλάκης, υποβάλλοντας την παραίτησή του στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Είχε διοριστεί στις 21 Δεκεμβρίου 2020, συνεχίζοντας στη διοίκηση του ΕΟΚΑΝ μετά την κατάργηση του παλιού ΕΣΚΑΝ, με απόφαση του ίδιου υφυπουργού που τον «παραίτησε» προ ημερών, την 1Η Ιουλίου 2021.

Σε αυτό το εξάμηνο διάστημα, παρά τις υπουργικές εξαγγελίες, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δεν κατάφερε να αποκτήσει στοιχειώδη λειτουργικότητα, ενώ φτάσαμε ήδη δυο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Με αποτέλεσμα, να τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα καταφέρει να λειτουργήσει εύρυθμα, ώστε να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά στους κανόνες αντιντόπινγκ που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).

Πριν 15 ημέρες, κατά την ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο -πρώην πλέον- διοικητής του ΕΟΚΑΝ, κλήθηκε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη λειτουργία του οργανισμού:

>Υπάρχει πρόγραμμα ελέγχων της Ολυμπιακής και Παραολυμπακής αποστολής στο Τόκιο;

>Σε ποιο ποσοστό έχει υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΚΑΝ, δεδομένου ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους;

>Πόσοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του οργανισμού; Πότε θα γίνει σχετική προκήρυξη;

> Από πότε έχουν να πληρωθούν οι δειγματολήπτες του παλιού ΕΣΚΑΝ και νυν ΕΟΚΑΝ;

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο κύριος Σκανδαλάκης θα απαντούσε στα ερωτήματα των βουλευτών, προτίμησε (άραγε κατόπιν άνωθεν εντολής ή με δική του πρωτοβουλία;) να το  «σκάσει», κατά τη λαϊκή ρήση, υποτιμώντας το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Αλλά τι να έλεγε;

Ότι δεν γνώριζε πόσος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του οργανισμού που διοικεί, ή να «έδινε» στεγνά τον υφυπουργό του, που δεν έχει υπογράψει την εκταμίευσή του προϋπολογισμού, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον μήνα Ιούλιο.

Να ανέφερε ότι μόνο 4-5 υπάλληλοι της ΓΓΑ έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα απόσπασης στον ΕΟΚΑΝ κι αυτοί το ξανασκέφτονται αφού ακόμα δεν γνωρίζουν πως θα πληρώνονται ή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προκηρύξει ακόμα διαγωνισμό για τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού;

Να αποκάλυπτε ότι οι δειγματολήπτες του καταργημένου ΕΣΚΑΝ έμειναν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, διότι κανείς δεν σκέφτηκε να τους ξεχρεώσει πριν την κατάργηση ή ότι μέχρι σήμερα, δυο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, συνεχίζουν να προσφέρουν απλήρωτη εργασία;

Έπειτα από την «κοπάνα» του πρώην διοικητή κύριου Σκανδαλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση, που υπογράφουν τριάντα πέντε  βουλευτές και βουλεύτριές του, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα του ΕΟΚΑΝ.

Την επομένη της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να καρατομήσει τον διοικητή του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρύψει τις τεράστιες ανεπάρκειες κι ευθύνες που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν, στο «βάλτωμα» της υπόθεσης ΕΟΚΑΝ, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την αθλητική υπόσταση της χώρας, ενόψει των επικείμενων ολυμπιακών αγώνων.

Δυο χρόνια κουνάει το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Λευτέρης Αυγενάκης. Σε δυο χρόνια κατάφερε να διαθέσει για τον ΕΟΚΑΝ γραφεία και πολυθρόνες μέσα στο ΟΑΚΑ. Τα πιο ουσιώδη για την λειτουργικότητα του ΕΟΚΑΝ (χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνική υποδομή) παραμένουν ανεκπλήρωτη ευχή.

Η καραμέλα του κακού ΣΥΡΙΖΑ έλιωσε. Ότι βρήκαν έτοιμο, ώριμο και υλοποιήσιμο εξαντλήθηκε. Τώρα ήρθε η ώρα των απαντήσεων και της αποκάλυψης της ανικανότητας τους.

Παρακάτω η ερώτηση των τριανταπέντε βουλευτών-τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ΕΟΚΑΝ:

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Λειτουργίες του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και υλοποίηση του Ετήσιου Προϋπολογισμού 2021»

Σε λιγότερο από δυο μήνες διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Το αθλητικό δυναμικό της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής ομάδας που θα αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες, πρέπει – όπως οφείλουμε ως χώρα – να ελεγχθεί από τον ΕΟΚΑΝ, πριν την αναχώρησή του.

Όπως προέκυψε από την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου, ο νεοσύστατος ΕΟΚΑΝ δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργική κατάσταση.

Η αθλητική ηγεσία έχει επιδείξει απαράδεκτη καθυστέρηση τόσο για την στελέχωση του οργανισμού, όσο και για την τεχνολογική του στήριξη, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί εάν υπάρχει οποιοσδήποτε προγραμματισμός για τους ελέγχους αντιντόπινγκ των αθλητών /τριών της χώρας πριν τους αγώνες του Τόκιο.

Η ορθή λειτουργία του ΕΟΚΑΝ προϋποθέτει και την έγκαιρη υλοποίηση του οικονομικού τακτικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους 2021, το οποίο ως «ολυμπιακό» έτος εύλογα έχει αυξημένες δαπάνες.

Για όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, ο διορισμένος από τον υφυπουργό αθλητισμού πρόεδρος του ΕΟΚΑΝ (πρώην ΕΣΚΑΝ) κ. Σκανδαλάκης δεν μπορούσε να απαντήσει, αποχωρώντας από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αποφεύγοντας τις κρίσιμες ερωτήσεις. Έμεινε λοιπόν αναπάντητο το ερώτημα, εάν ο ΕΟΚΑΝ αποκτήσει την οφειλόμενη λειτουργικότητα πριν τους ολυμπιακούς αγώνες και δυο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Σε συνέχεια των παραπάνω Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Εάν υπάρχει προγραμματισμός των ελέγχων ντόπινγκ και εάν δεσμεύεται η αθλητική ηγεσία – ως οφείλει – να ελέγξει όλα τα μέλη των αποστολών πριν την αναχώρησή τους για το Τόκιο.
  2. Σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού ποσού έχει υλοποιηθεί ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός, δεδομένου ότι παρήλθε ήδη το πρώτο εξάμηνο της ολυμπιακής χρονιάς;
  3. Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού στον ΕΟΚΑΝ και εάν ναι πόσοι έχουν προσληφθεί;
  4. Πόσοι υπάλληλοι της ΓΓΑ ή άλλων δημόσιων φορέων έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα, για την διοικητική υποστήριξη του ΕΟΚΑΝ μέσω υπηρεσιακής απόσπασης;
  5. Υπάρχουν οικονομικές οφειλές στους δειγματολήπτες και ποιους μήνες αφορούν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος, Μάρκου Κώστας, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Χρήστος Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Παππάς Νικόλαος, Πούλου Παναγιού, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης, Σπίρτζης Χρήστος, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζάκρη Θεοδώρα,Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Χαρίτου Δημήτριος, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: