Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι όνειρα βλέπει ο απερχόμενος υφυπουργός αθλητισμού;


Το άρθρο του Ιούλιου Συναδινού δημοσιεύτηκε στο DOCUMENTO, Κυριακή 7 Μαϊου 2023, σελ. 42

Πρέπει να έχει πιεί πολλές τσικουδιές κάποιος για να δηλώνει δημόσια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφωνεί με τη πολιτική που υλοποίησε η Νέα Δημοκρατία στον αθλητισμό. Κι όμως, ο χειρότερος υφυπουργός αθλητισμού που πέρασε από τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά, ο Λευτέρης Αυγενάκης, λίγο προτού εγκαταλείψει τον θώκο και το πεδίο που επί τέσσερα χρόνια καταδυνάστευσε, έτσι νομίζει!

Με αφορμή την εξαγγελία των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον αθλητισμό, ο υφυπουργός ανακάλυψε ότι αυτές “αντιγράφουν τη φιλοσοφία που η ΝΔ υπηρετεί από από το 2019”! Και εστίασε με αναρτήσεις στα social media σε 3-4 ειδικά ζητήματα.

Για να δούμε λοιπόν τις ομοιότητες και τις διαφορές:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για δημιουργία ταμείου ανταποδοτικότητας» από τον επαγγελματικό προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Με τη κατανομή των πόρων 50% προς τις αθλητικές ομοσπονδίες, 30% απευθείας προς τα αθλητικά σωματεία και 20% για την ασφάλιση των αθλητών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης λέει υποκριτικά ότι αυτό ήδη υπάρχει, “μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης από τη φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων”. Μόνο που ίδιος έχει νομοθετήσει ότι το 50% αυτών των χρημάτων επιστρέφει στις αθλητικές εταιρείες και τις επαγγελματικές λίγκες (από τη μια τσέπη βγαίνουν και στην άλλη μπαίνουν), ενώ οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί φορείς για να λάβουν τα χρήματα πρέπει να παρουσιάσουν αντίστοιχο ποσό ιδιωτικών χορηγιών. Πρέπει δηλαδή να μετατραπούν σε κυνηγούς στην ιδιωτική αγορά, στη πιάτσα, λες και εάν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τόσο εύκολα ιδιωτικές χορηγίες θα είχαν ανάγκη τα χρήματα από το στοίχημα…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το 2016 (ν.4373/ΦΕΚ49/Α/1-5-2016) τη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ. Ένα σημαντικό, αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό εργαλείο προς εξυπηρέτηση των αθλητικών φορέων, πάντα ανοικτό και εξωστρεφές. Είχαν προηγηθεί δημοκρατικές διαβουλεύσεις με όλες τις ομοσπονδίες και είχε εξασφαλισθεί η πλήρης συμφωνία τους. Ο Λευτέρης Αυγενάκης το μετέτρεψε σε εργαλείο πολιτικών εκβιασμών, σε προσωπικής ιδιοκτησίας μέγγενη που την άνοιγε και έκλεινε όποτε ήθελε να παρέμβει στις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών. Η μεταρρύθμιση στη συνείδηση των ανθρώπων του αθλητισμού μετατράπηκε σε αντιμεταρρύθμιση.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης παρέλαβε έτοιμο το μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης των ομοσπονδιών. Το ονόμασε “Χίλων” διέκοψε το 2019 τις διαγωνιστικές διαδικασίες της -συμφερόντων δημοσίου- Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., προχώρησε σε αναθέσεις στους κολλητούς και μετά από τέσσερα χρόνια (μόλις πριν λίγες ημέρες) νομοθέτησε τη λειτουργία του. Επί τέσσερα χρόνια διατείνονταν τη λειτουργία του και ότι δήθεν οι επιχορηγήσεις κατανέμονταν βάσει αυτού του μοντέλου, ενώ αυτό ήταν κυριολεκτικά στον αέρα.

Εντυπωσιάστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δημιουργία αθλητικών υποδομών, με κλειστές, ελαφριές εγκαταστάσεις. Υφίσταται λέει! Αφού πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθάρισε όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη -πολλών εκατομμυρίων ευρώ- των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και τακτοποίησε τις παρανομίες, αδειοδοτήσεις, πολεοδομικές αυθαιρεσίες κλπ των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Λευτέρης Αυγενάκης έτρεξε να ιδιωτικοποιήσει όποια εγκατάσταση δημοσίου συμφέροντος υπήρχε στον ελληνικό αθλητισμό και να εξυπηρετήσει τους κολητούς της αγίας οικογένειας.

Λοιδορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί στήριξης του αθλητισμού των ΑμεΑ. Που ήταν ο απερχόμενος υφυπουργός όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε, εξίσωνε κι ενσωμάτωνε τον αθλητισμό των ΑμεΑ με το υπόλοιπο αθλητικό σύστημα (δικαιώματα αθλητών, συνοδών, άδειες αθλητών και προπονητών, αμοιβές κλπ); Για το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα μιλάει, αυτό που επί τέσσερα χρόνια το σχεδίαζε και όλο το σχεδίαζε, για να δηλώνει τώρα ότι είναι έτοιμο… να ξεκινήσει.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατάργησε το πρόγραμμα κολύμβησης των δημόσιων δημοτικών σχολείων, έβαλε ταφόπλακα στα προγράμματα “Άθληση για Όλους”, επέβαλε νομοθετικά εργασιακό μεσαίωνα στους προπονητές με επιμίσθια εξάμηνης διάρκειας των 250 και 150 ευρώ, επέτρεψε τη συστέγαση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με εμπορικές επιχειρήσεις (!), έβαζε θηλιά στις αθλητικές ομοσπονδίες ανακοινώνοντας τους ετήσιους προϋπολογισμούς στο τέλος (!) της εκάστοτε τρέχουσας θητείας, αναίρεσε τις εξασφαλισμένες συμφωνίες για το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, μετέτρεψε το ΟΑΚΑ σε φέουδο αδιαφανών αναθέσεων έργων, που πρέπει να απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση, όσον αφορά τη νομιμότητά τους.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους ολόκληρους για τη καταστροφική περίοδο της “αθλητικής” διακυβέρνησης Αυγενάκη. Ας κρατήσουμε την ουσία: επί τέσσερα χρόνια ο συγκεκριμένος υφυπουργός έκανε τα πάντα για να ιδιωτικοποιήσει και να εμπορευματοποιήσει τον ελληνικό αθλητισμό. Ο συγκεκριμένος -ξαναλέω- χειρότερος υφυπουργός αθλητισμού που πέρασε ποτέ από τον θώκο, συγκριτικά ακόμα και μεταξύ των προκατόχων του δικού του κόμματος, αποτέλεσε την αποθέωση των αναθέσεων, των funds και του νεποτισμού. Υπήρξαν στο παρελθόν πολλές περιπτώσεις πολιτικάντηδων υφυπουργών αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης, που “έπαιρναν” όλο το κρατικό ταμείο στην εκλογική τους περιφέρεια. Όμως δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση στην αθλητική ιστορία, που για να στηριχτεί ένας αθλητικός φορέας έπρεπε πρώτα, με τόσο προκλητικό τρόπο, να κάνει δέκα υποκλίσεις και άλλες τόσες ευχαριστήριες επιστολές. Γεγονός που έχει ενοχλήσεις ακόμα και τους νεοδημοκράτες στον αθλητισμό.

Τα πεπραγμένα του Λευτέρη Αυγενάκη θα χρειαστεί καιρός να αναταχθούν ώστε ο αθλητισμός να ξαναβρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Αλλά οι ημέρες του υφυπουργού στον ελληνικό αθλητισμό λαμβάνουν τέλος. Ευτυχώς οι άνθρωποι του αθλητισμού θα δώσουν την απάντηση στις 21 Μαϊου νηφάλιοι, με καθαρό μυαλό και χωρίς τσικουδιές.

Ιούλιος Συναδινός

τ. γγ Αθλητισμού

Σχολιάστε