Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού


Ζητείται αναδιάρθρωση, ορθολογισμός και αλλαγές πολιτικών

Πολλαπλά και χρόνια προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και απασχολούν τους εργαζόμενους σε αυτήν. Θέματα εργασιακά και οικονομικά, διοικητικά και άλλα, που έχουν άμεση σχέση με το αθλητικό γίγνεσθαι στην χώρα μας.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διαχρονικά και επί όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δομήθηκε διοικητικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται σε ένα βασικό ρόλο: του εργαλείου άσκησης κομματικής πολιτικής και του οχήματος εφαρμογής των αντιλήψεων αυτών των κομμάτων για τον αθλητισμό.

Στη ΓΓΑ επιβλήθηκε ο ρόλος της εξυπηρέτησης και στήριξης ενός στρεβλού αθλητικού μοντέλου, με κύρια χαρακτηριστικά την έμφαση στον επαγγελματικό αθλητισμό και τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων, την βιομηχανία ανάληψης μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, την δημιουργία πελατειακών σχέσεων, τον έλεγχο του αθλητικού οικοδομήματος μέσα από τις έκτακτες επιχορηγήσεις, την ρύθμιση των σχέσεων των φορέων του επαγγελματικού αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια, στην ατζέντα μιας νεοφιλελεύθερης αθλητικής πολιτικής και των λειτουργιών της ΓΓΑ, μπήκαν και ζητήματα εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, της ιδιωτικοποίησης δημόσιων αθλητικών χώρων, οι μορφές σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε έργα που θα μπορούσαν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα κ.λπ.

Κι όμως η ΓΓΑ πρέπει να είναι ένας σύγχρονος – παραγωγικός οργανισμός. Να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης μιας άλλης αθλητικής πολιτικής, με έμφαση στις ευρύτερες ανάγκες άθλησης και ποιότητας ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά επιτελικό όργανο ορθολογικού σχεδιασμού και ελέγχου αυτής της πολιτικής και ανάπτυξης των αντίστοιχων αθλητικών υποδομών. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μια διαδικασία αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και επαναπροσδιορισμού του ρόλου της. Με απαραίτητη αναβάθμιση των τομέων του μαζικού κι ερασιτεχνικού αθλητισμού, με εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Εξασφάλιση ενιαίου κέντρου άσκησης αθλητικής πολιτικής με άμεση κατάργηση της Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τον αθλητισμό στην χώρα μας σε ένα φορέα και να μην υπάρχει επικάλυψη ρόλων και κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου. Αναβάθμιση των τομέων προγραμματισμού – σχεδιασμού, με συγκεκριμένα μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια, καθώς και του τομέα έρευνας και προδιαγραφών.

Ήδη, θα έπρεπε η αθλητική ηγεσία να έχει προχωρήσει σε κατάργηση των πολλών επιτροπών που λειτουργούν στα πλαίσια της ΓΓΑ, με ενδεχόμενη διατήρηση μόνο των απαραίτητων, προς περιορισμό των εξωπραγματικών δαπανών. Σύμφωνα με στοιχεία και του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΑ, περίπου 10 εκατ. ευρώ διατίθενται κάθε χρόνο για την λειτουργία των επιτροπών της ΓΓΑ και των σχολών προπονητών, στις οποίες το 75% των μελών είναι εξωυπηρεσιακοί παράγοντες. Μα εδώ βρίσκεται και το μυστικό! Όπως αναγνωρίζει και ο σύλλογος των υπαλλήλων: «Η στελέχωση των επιτροπών και των σχολών των προπονητών χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές από την πολιτική ηγεσία και την διοικητική ιεραρχία στην προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων και στην προσπάθεια παρέμβασης με στόχο τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων των εργαζομένων ενάντια στα συμφέροντά τους». Μια αμαρτωλή πρακτική που αφορά βεβαίως και τα δυο κόμματα (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ), όπως επίσης και οι ρουσφετολογικές πολιτικές, η παράκαμψη του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αυτά οδήγησαν εδώ και χρόνια στο σημερινό καθεστώς των εργασιακών σχέσεων μέσα στην ΓΓΑ, στις απαράδεκτες συμβάσεις μιας ημέρας και τους αποσπασμένους από τον ΟΠΑΠ, στην ομηρία και τον εμπαιγμό των εργαζομένων, σε καταστάσεις καταπάτησης δικαιωμάτων και εργασιακής ανασφάλειας.

Τα διοικητικά προβλήματα, τα κριτήρια αξιολόγησης και αξιοκρατικής ανάδειξης στελεχών, τα προβλήματα διαφάνειας, τα οικονομικά και εργασιακά θέματα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι άρρηκτα δεμένα με τα γενικότερα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης της χώρας και με την γενικότερη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που ασκείται. Όμως η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας και η αξιοποίηση της πλούσιας τεχνογνωσίας και ικανοτήτων του έμψυχου δυναμικού έχει να κάνει και με την ανάγκη αλλαγής της στόχευσής της: να τεθεί στο κέντρο της προσοχής της όχι μόνο ο πρωταθλητής, οι αθλητικές ομοσπονδίες και ο αθλητής, αλλά και ο κάθε αθλούμενος πολίτης.

 ΤΖΟΥΛΙΟΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

aristeroextrem@yahoo.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: