Μετάβαση στο περιεχόμενο

η οπτασια της συνεργασιας


Η οπτασία της συνεργασίας

 Το πολύ το πείραμα σου χαλάει τη θεωρία. Αυτό είναι μία κοινά αποδεκτή αρχή στις φυσικές επιστήμες, ισχύει όμως τελικά παντού, ιδιαίτερα στην πολιτική. Μία από τις προσφιλέστερες θεωρίες πολλών που σπάνια αντέχει την πρακτική δοκιμασία του πειράματος είναι εκείνη που θέλει τον Συνασπισμό και τον Σύριζα σε τροχιά συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η θεωρία αυτή είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα φιλόδοξη, αφού επιχειρεί να αποτελέσει στην πολιτική κάτι σαν την «θεωρία των πάντων», τη θεωρία δηλαδή που μόνη της εξηγεί όλα τα φαινόμενα και λύνει όλα τα προβλήματα, αρκεί να την ενστερνιστούμε με απόλυτη πίστη. Τι λένε όμως τα ιδια τα φαινόμενα γιά το θέμα;

Χώρος του απλού μας πειράματος το Γαλάτσι. Αντικείμενο, η επίδραση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στην εξέλιξη ενός τοπικού προβλήματος, εκείνο της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση Καραμανλή μετατροπής του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου ΠΑΛΑΙ σε εμπορικό κέντρο.

αθλητικός χώρος ή εμπορικό κέντρο;

αθλητικός χώρος ή εμπορικό κέντρο;

Στήσιμο πειράματος: το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιά το έργο της μετατροπής του ΠΑΛΑΙ σε εμπορικό κέντρο και σύμφωνα με το νόμο έχει ζητήσει από 7 αρμόδιες υπηρεσίες τη γνωμάτευσή τους γιά το θέμα. Μία από τις 7 υπηρεσίες είναι η Νομαρχία Αθηνών, που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νομάρχη κ. Σγουρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη μετατροπή του ΠΑΛΑΙ σε εμπορικό κέντρο, την ίδια όμως αντίθεση έχει εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ τοπικά και κεντρικά. Εδώ ο παρατηρητής μας ίσως να χασμουρηθεί, απορώντας γιατί χρειάζεται ολόκληρο άρθρο γιά να μας πει ότι τα δύο κόμματα συμφωνώντας ψήφισαν το ίδιο πράγμα και μετά ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, αλλά ο παρατηρητής μας θα έχει υποτιμήσει στην περίπτωση αυτή το σασπένς που έχουν μερικές φορές ακόμα και τα πιό απλά πειράματα. Υποτίθεται ότι σε ένα θέμα σαν αυτό, ένα θέμα έντονου οικολογικού ενδιαφέροντος, το ΠΑΣΟΚ της «πράσινης ανάπτυξης» και ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας θα έβρισκαν επιτέλους κοινό έδαφος. 3 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ τη σχετική διαδικασία και από τότε διάφοροι Γαλατσιώτες πηγαινοέρχονται στη Νομαρχία Αθηνών αναζητώντας το κοινό έδαφος…

Το κυβερνών ΠΑΣΟΚ της Νομαρχίας (σε διάκριση από το χαριεντιζόμενο ΠΑΣΟΚ της τηλεόρασης και των δημοσίων σχέσεων) δεν ξεχνά ότι στο ΠΑΛΑΙ τελέστηκαν στους Ολυμπιακούς οι αγώνες Πινγκ Πονγκ, οπότε αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση στο πνεύμα αυτού του αθλήματος. Τη μία μέρα η Νομαρχία διαπιστώνει ότι η επομενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι πολύ κοντά και δεν προφταίνει, την επόμενη η Νομαρχία δεν έχει προσωπικό γιά να ασχοληθεί με την υπόθεση, την άλλη άλλαξε η αρμόδια υπάλληλος και πρέπει να ενημερωθεί η αντικαταστάτριά της, μετά αναρωτιέται ο Νομάρχης στωϊκά τι σημασία έχει η γνωμάτευσή του έτσι και αλλιώς. Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. Ιδίως η όποια ελπίδα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ γιά οτιδήποτε. Με τις υπεκφυγές πέρασαν βδομάδες και μήνες, κοντεύει να εκπνεύσει η προθεσμία γιά τη γνωμάτευση και να θεωρηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η Νομαρχία Αθηνών δεν έχει καμμία αντίρηση γιά το έργο. Μεταξύ μας βέβαια αν το ΥΠΕΧΩΔΕ καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, εγώ δεν βάζω το χέρι στη καρδιά πως θα έχει καταλάβει λάθος.

κινητοποιήσεις κατοίκων

κινητοποιήσεις κατοίκων

 Πηγαινοέρχονται ακόμα επιτροπές από το Γαλάτσι στη Νομαρχία, αλλά ήδη μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά βασικά συμπεράσματα από αυτή την υπόθεση.

1. Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αδύνατη μόνο όπου οι θέσεις των δύο κομάτων διαφέρουν, είναι εξίσου αδύνατη και όταν οι θέσεις των δύο κομμάτων ταυτίζονται στα χαρτιά. Εδώ φαίνεται πως έχουμε μία σύγχυση όρων, εφόσον εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ όταν λέμε τη λέξη «θέσεις» εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων που σκοπεύουμε να κάνουμε, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η λέξη «θέσεις» υποδηλώνει το μέρος όπου αποθέτει κανείς τον πισινό του.

2. Υπάρχει μία σύγχυση περί τα οικολογικά, αφού στο ΠΑΣΟΚ όταν λένε «πράσινη ανάπτυξη» εννοούν την ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ και δεν εννοούν οτιδήποτε σχετιζόμενο με την οικολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλα τέτοια αναρχοκομμουνιστικά.

3. Ως άμεση συνέπεια του προηγουμένου αποδείχτηκε ανακριβής η εικασία κάποιων ότι η συνεργασία με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν επαρκώς αναπτυγμένο το οικολογικό άισθημα και δεν διαθέτουν το απαραίτητο πιστοποιητικό οικολογικών φρονημάτων θα παρεμποδίσει τη συνεργασία στα οικολογικά θέματα με το πράσινο ΠΑΣΟΚ. Ολες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι παραμένουν αμετακίνητες στην αντίθεσή τους στο οικολογικό τερατούργημα, το ΠΑΣΟΚ λάκισε πρώτο.

Φαντάζομαι ότι όλα τα παραπάνω θα στεναχώρησαν πολλούς από εσάς. Πάλι όμως μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις στεναχωρημένων. Αρκετοί από εσάς σίγουρα στεναχωριόσαστε γιά την τύχη του ΠΑΛΑΙ. Αλλοι πάλι στεναχωριόσαστε γιατί όλα τα παραπάνω χαλάνε τη περίφημη θεωρία συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού. Καθένας με τον πόνο του.

 Ελένη Αυλωνίτου, Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου

Πολίτες σε Δράση

Σχολιάστε