Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βουλιάζει το ελληνικό βόλεϊ


voley

Νέος «Μπελιγράτης» στην θέση του Μπελιγράτη 

Τον περασμένο Νοέμβριο, εκατοντάδες σωματεία συναντήθηκαν σε μια πρωτοφανή συσπείρωση ανεξαρτήτως χρώματος και πολιτικών πεποιθήσεων, σε μια προσπάθεια προκειμένου να σωθεί το βόλεϊ από τον κατήφορο, την ανυποληψία και την καταστροφή. Την προσπάθεια συντόνισε η κίνηση «Φίλοι του Βόλεϊ» έχοντας στην κεφαλή τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή Στέλιο Προσαλίκα και τον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Νίκο Μπεργελέ, μαζί φυσικά με πολλούς αφανείς εργάτες του αθλήματος.

 

Τον κ. Προσαλίκα στήριξαν παράγοντες από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, μέρος του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, μηδέ του Συνασπισμού εξαιρουμένου. Αλλά κυρίως στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μέσω του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Σταύρου Δουβή κι άλλων κρατικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Αθήνας και γνωστός προπονητής του Βόλεϊ Β. Περόπουλος.

 

Η εκλογή ανθρώπων με εμπειρία στα θέματα του βόλεϊ προεξοφλούσε ότι τουλάχιστο θα υπήρχε αλλαγή πολιτικής και θα αντιμετωπίζονταν γρήγορα τα προβλήματα με πρώτο το οικονομικό, όπως και τα σωματεία ζήτησαν στη Γ.Σ. Επ’ αυτού υπήρχε και μια μίνιμουμ προγραμματική σύνθεση απόψεων.

 

Η εύκολη ανατροπή της διοίκησης του επί 30 χρόνια προέδρου Θανάση Μπελιγράτη αναπτέρωσε τις ελπίδες των ανθρώπων του Βόλεϊ, που πίστεψαν ότι επιτέλους θα αλλάξουν τα πράγματα και θα έρθουν καλύτερες μέρες για το άθλημα. Η διοίκηση Προσαλίκα υποσχέθηκε πολλά και κυρίως αναγνώρισε ότι η οικονομική ασφυξία των σωματείων είναι το μείζον πρόβλημα του αθλήματος, μιας και οι επιχορηγήσεις είχαν διακοπεί από το 2003 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 

Στο αθλητικό τμήμα του ΣΥΝ είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στην επιλογή Προσαλίκα και ιδιαιτέρως στην φερεγγυότητα που ενέπνεαν οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας που ήταν πίσω του, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για τίποτε άλλο παρά για τις καρέκλες της εξουσίας. Άλλωστε και στο παρελθόν δεν προσέφεραν στο άθλημα τίποτα χωρίς ανταμοιβή.

 

Έξι μήνες αργότερα οι φόβοι μας έχουν επαληθευτεί και τα σωματεία βρίσκονται στην ίδια απόγνωση και οικονομικό μαρασμό. Από τις πρώτες μέρες αθέτησαν τις προγραμματικές συμφωνίες και προχώρησαν σε καρατομήσεις από το προεδρείο προωθώντας ανθρώπους τις επιρροής της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Άσκησαν τακτική κλεφτοπόλεμου προκειμένου να εξωθήσουν σε παραιτήσεις ικανά στελέχη του ελληνικού βόλεϊ και ιδιαίτερα όσους έχουν κριτική άποψη, όσους επιμένουν σε αναπτυξιακές λογικές για το άθλημα και εναντιώνονται στη φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης. Επιδιώκουν να ελέγξουν απολύτως την ΕΟΠΕ τοποθετώντας δικούς τους ανθρώπους από το γαλάζιο μπλοκ. Δεν αποδέχονται το σχέδιο του αναπτυξιακού προγράμματος και αντί αυτού προσέλαβαν μάνατζερ, εκλεκτό του Σταύρου Δουβή με διόλου ευκαταφρόνητο μισθό. Ας ελπίσουμε ότι η πρόσληψη του Β. Περόπουλου σε θέση team manager των γυναικείων εθνικών ομάδων, δεν αποτελεί «εξόφληση γραμματίου», αλλά είναι αξιοκρατική. Όχι ότι έχουμε κάτι προσωπικό με τον άνθρωπο που είναι ικανότατος και σοβαρός. Βέβαια υπενθυμίζουμε πως ταυτόχρονα κατέχει τις θέσεις του διευθυντή του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Αθήνας, του προπονητή του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, του μέλους του Αʼ ΠΥΣΔΕ και τώρα manager της ΕΟΠΕ.

 

Μέχρι σήμερα στην ΕΟΠΕ δεν υπήρξε καμία μέριμνα, κανένα σχέδιο για την οικονομική ανακούφιση των σωματείων, απεναντίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελική φάση των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων κλήθηκαν να πληρώσουν από τα πενιχρά οικονομικά τους. Εντέλει η σημερινή διοίκηση Προσαλίκα έχει γυρίσει το άθλημα δέκα χρόνια πίσω. Εδώ και έξι μήνες βρίσκονται κρυμμένοι πίσω από τα χρέη που βρήκαν και τις απαιτήσεις που υπάρχουν λες και δεν γνώριζαν την ύπαρξη τους. Απεναντίας, σχήμα οξύμωρο, μόλις η ομοσπονδία εξασφάλισε κάποιο ποσό ο πρόεδρος κ. Προσαλίκας έσπευσε να ξοφλήσει πρώτα και κύρια την αφεντιά του!

 

Το πιο τραγελαφικό και απαράδεκτο σημείο των ενεργειών του προέδρου της ΕΟΠΕ, είναι η αποπομπή του καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Νίκου Μπεργελέ, που ήταν ο εμπνευστής του επιτυχημένου αναπτυξιακού προγράμματος προηγούμενων ετών και δίκαια θεωρείται ο καθʼ ύλην αρμόδιος για αυτό τον τομέα.

 

Έπειτα από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες βεβαίως είχαν προβλεφθεί, απέναντι στη σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΟΠΕ, τα σωματεία καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους και να υποχρεώσουν σε αλλαγή πολιτικής και τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων. Για πολλούς το φάντασμα «Μπελιγράτη» πλανιέται πάνω από την ΕΟΠΕ. Ήδη ομάδα σωματείων, κυρίως από τη Β. Ελλάδα με μπροστάρηδες τη Δράμα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο, καταγγέλλουν την πολιτική της Ομοσπονδίας. Μαζί τους και πέντε μέλη της διοίκησης της ΕΟΠΕ που στάθηκαν στο πλευρό τους.

 

Όπως φαίνεται, η ενεργός ανάμειξη του νεοδημοκρατικού μηχανισμού στο βόλεϊ έφερε και την οριστική ρήξη. Από τη μια πλευρά αυτοί που έγιναν «Μπελιγράτης» στη θέση του Μπελιγράτη κι από την άλλη η κραυγή αγωνίας για να σωθεί το άθλημα από τη καταστροφή. Εμείς απλώς να θυμίσουμε στον κ. Προσαλίκα πως η Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ, με συντριπτική πλειοψηφία, έχει αποφασίσει να γίνει αλλαγή καταστατικού και να προωθηθεί η απλή αναλογική, κάτι που και ο ίδιος είχε αποδεχθεί. Να δούμε!

 

Για τα υπόλοιπα, θα το βρει από αυτούς που αφελώς τον εξέλεξαν!

 

aristeroextrem@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: