Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συναγερμός! Νέο εμπορικό μεγαθήριο στη Δυτική Αθήνα!


Η πρόσφατη επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων για «τακτοποίηση» της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, με σκοπό την εξυπηρέτηση γνωστών κατασκευαστικών συμφερόντων, βρήκε τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις ενεργών πολιτών, πολιτικές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της αριστεράς συνέβαλαν ώστε να ανακληθεί, έστω και προσωρινά, η άδεια και η κατασκευή του 5ώροφου εμπορικού κτιρίου της Reds Α.Ε. (συμφερόντων Μπόμπολα) στην αυλή του αρχαιολογικού άλσους, να μπει -μερικώς τουλάχιστον- φρένο στις αδηφάγους ορέξεις κι άλλων πολεοδομικών αυθαιρεσιών.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν και στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής των «Λαχανόκηπων». Μιας έκτασης 25 στρεμμάτων στη καρδιά της Αθήνας, που εδώ και τριάντα χρόνια, μετά από σκληρούς αγώνες, είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων και άλλων κοινωφελών χρήσεων.
Όπως γίνεται συνήθως, η δημοτική αρχή του Ν. Κακλαμάνη δεν κατέβαλε εκπρόθεσμα τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους και με πρόσφατη απόφαση αποχαρακτήρισε τον χώρο, ο οποίος οδεύει για πώληση και οικοδόμηση. Ήδη έχει ζητηθεί με αίτημα πενήντα κατοίκων ο επαναχαρακτηρισμός και η άμεση έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της έκτασης.
Ιδιαίτερη εντύπωση δημιούργησαν τα σχέδια του Δήμου Αθήνας για τη μετατροπή των δρόμων που περικλείουν τα οικοδομικά τετράγωνα από τον Κηφισό μέχρι και την Ακαδημία Πλάτωνος σε οδούς ευρείας κυκλοφορίας, εντείνοντας τους προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδιασμού.
Επειδή λοιπόν τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι αθώο, αποκαλύφθηκε ότι ο αποχαρακτηρισμός των «Λαχανόκηπων» και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ονοματεπώνυμο: την εξυπηρέτηση ενός νέου εμπορικού μεγαθηρίου, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο παλιό εργοστάσιο του Μουζάκη, στον Κηφισό. Και συγκεκριμένα στη συμβολή της Λ. Κηφισού με τη Λένορμαν, στα όρια των Δήμων Αθήνας και Περιστερίου.
Αυτό το εμπορικό κέντρο, της τάξης των 53 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χρήσεων, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που σχεδίαζε ο Βωβός στον Βοτανικό, σχεδιάζεται από την εταιρεία Prufrock Α.Ε., σε συνεργασία με τον επενδυτικό οργανισμό MGPA, με έδρα το Λονδίνο και την επωνυμία «Academy Garden» – κτίρια Πολιτισμού, Εμπορίου και Αναψυχής.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης του έργου και, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Φιλοδοξία τους είναι η έναρξη λειτουργίας του έργου το 2013 και συνοδεύεται από τις καθιερωμένες δηλώσεις περί αναζωογόνησης, αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής. Ενδεικτικός των αντιλήψεων των «επενδυτών» είναι ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στο έντυπο παρουσίασης του έργου, ότι αυτό «θα αποτελέσει απάντηση στα χρόνια προβλήματα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής», υπονοώντας δηλαδή ότι οι εκατοντάδες έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής είναι οι a priori φοροκλέφτες, ενώ αυτοί θα έρθουν να σώσουν την ελληνική οικονομία!
Τόσο η επιτροπή κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, οι κάτοικοι του Περιστερίου όσο και οι φορείς (σύλλογοι εμπόρων, εμποροϋπαλλήλων κ.λπ.) ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους για την αποτροπή της κατασκευής του τσιμεντένιου τερατουργήματος, προβάλλοντας μάλιστα εναλλακτικό σχέδιο πραγματικής ανάπλασης συνολικά της παρακηφίσιας περιοχής.
Γίνεται αντιληπτό ότι η κατασκευή αυτού του εμπορικού κέντρου στο παρακηφίσιο κομμάτι του Περιστερίου θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την πλήρη οικοδόμηση της περιοχής – φιλέτο, που τους καλοκαιρινούς μήνες πλήττεται από την υπερθέρμανση, την άναρχη βιοτεχνική χρήση, την έλλειψη πρασίνου, αθλητικών και άλλων κοινόχρηστων χώρων για τους κατοίκους της. Επιπλέον, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα αποτελέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες απομάκρυνσης του σταθμού των ΚΤΕΛ, που επίσης επιβαρύνει τις συνθήκες ζωής στη περιοχή.
Επομένως, πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά τίθεται επί τάπητος η ανάγκη ενεργοποίησης και συντονισμού των κατοίκων των όμορων περιοχών, που, ανεξαρτήτως σε ποιο δήμο ανήκουν διοικητικά, αποτελούν ενιαίο «κοινωνικό χώρο» με ομοιογενή ταξικά, οικονομικά χαρακτηριστικά και ανάγκες διαβίωσης. Λοιπόν, ενεργοί πολίτες, γρηγορείτε!
 Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=535456

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: