Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθλητικά σωματεία: Κύτταρα αλληλεγγύης και αντίστασης


Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/11/2012

Μια εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη συζήτηση διοργάνωσε το Αθλητικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με θέμα «Το αθλητικό σωματείο τον καιρό της κρίσης, η ανάγκη ύπαρξης και ο κοινωνικός του ρόλος». Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση εντείνεται, ένα πλατύ κίνημα δομών αλληλεγγύης απλώνεται σε όλη τη χώρα. Απευθύνεται προς όλους τους πολίτες, καλεί σε συμμετοχή όλους τους πολίτες. Δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά διαδικασία κοινωνικής αυτοοργάνωσης και λαϊκής χειραφέτησης. Δεν υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος, αλλά ενώνει τους ανθρώπους ώστε να διεκδικήσουν ξανά το κοινωνικό κράτος και την ικανοποίηση των κοινωνικών τους αναγκών. Υπό αυτή την έννοια, πρώτα και κύρια ο αθλητισμός, ένα σύστημα δράσεων που εξελίσσεται σε μεγάλη κοινωνική κλίμακα, μπορεί να συμβάλει με πολλούς τρόπους στο κίνημα αλληλεγγύης.

Ας δούμε την κρίση σαν τη μεγάλη ευκαιρία για τον αθλητισμό…

Ένα αθλητικό σωματείο που συμμετέχει στη ζωή της γειτονιάς μπορεί ευκολότερα να καταγράψει τις ανάγκες νέων αθλητών που συμμετέχουν σε αυτό και των οικογενειών τους. Μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με πρωτοβουλίες στήριξης όσων έχουν ανάγκη. Το αθλητικό σωματείο, σαν φορέας που από τη φύση του εκπαιδεύει τους αθλητές και τα μέλη του στη συλλογικότητα και τη λογική της συνεργασίας στην ομάδα, μπορεί ευκολότερα να ενεργοποιηθεί σε δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Ειδικά στην περίπτωση του αθλητισμού, λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό το στοιχείο της ανατροφοδότησης. Μιλάμε για μια παράλληλη πορεία. Από τη μία μεριά, πώς το αθλητικό σωματείο θα ενταχθεί στη διαδικασία των δομών αλληλεγγύης. Από την άλλη μεριά, το άνοιγμα του αθλητικού σωματείου στη γειτονιά θα είναι για το ίδιο μια λυτρωτική διαδικασία. Που θα διαλύσει παθογένειες δεκαετιών. Που θα συντρίψει, για παράδειγμα, το νεοφιλελεύθερο στερεότυπο ότι όλα τα περιμένουμε από τον πλούσιο αθλητικό «παράγοντα» και θα αναδείξει τον ρόλο του μέλους, την ουσία της άμεσης δημοκρατίας και της λαϊκής αυτοοργάνωσης.

Για δείτε «σύμπτωση»: και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν μας λένε συνεχώς «που θα βρείτε τα λεφτά;», υπονοώντας ότι τη λύση θα φέρουν πάλι οι ολιγάρχες…

Το ίδιο το σωματείο βιώνει με πολλούς τρόπους την κρίση, με κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης. Οφείλει να βρει λύση στην πίεση που ασκούν οι δήμοι ώστε να πληρώνει αυτό για τη χρήση των δημόσιων αθλητικών χώρων, αναλαμβάνοντας το κόστος λειτουργίας τους. Οφείλει να βρει λύση για τους πεινασμένους αθλητές, χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τη μετακίνηση προς το γυμναστήριο, χωρίς δυνατότητα να προμηθευτούν τον αναγκαίο αθλητικό εξοπλισμό και ρουχισμό, πόσο δε μάλλον να συνεισφέρουν με οποιαδήποτε οικονομική συνδρομή…

Πλέον είναι αντιληπτό ότι δεν βρισκόμαστε στην εποχή μιας μίζερης περιγραφής των προβλημάτων και της οικονομικής ανέχειας των αθλητικών σωματείων. Ας δούμε την κρίση σαν τη μεγάλη ευκαιρία για τον αθλητισμό. Γιατί όταν το πελατειακό σύστημα δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, καταρρέουν δεσμεύσεις ή χειραγωγήσεις του παρελθόντος και συνειδήσεις απελευθερώνονται.

Είμαστε λοιπόν στη φάση που, από τα οικονομικά και ηθικά χρεωκοπημένα αθλητικά σωματεία, πρέπει να περάσουμε σε αθλητικά σωματεία κύτταρα κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης. Μιλάμε για ένα νέο όραμα, για μια νέα πολιτικοποίηση του αθλητικού κινήματος. Για συντονισμό σωματείων που θα μπουν σε διεκδίκηση και υπεράσπιση και του κοινωνικού αγαθού της άθλησης. Που θα πείσουν τα μέλη τους να μην ψάχνουν για εχθρούς στα διπλανά αθλητικά σωματεία, αλλά να παλέψουν από κοινού για ένα διαφορετικό αθλητικό μοντέλο και μια άλλη κοινωνία. Να πιστέψει ο κόσμος ότι πρέπει και μπορεί να νικήσει μέσα από την ενότητά του.

Ο ρόλος της Αριστεράς πλέον είναι καθοριστικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρέπει να μπολιάσει τα αθλητικά σωματεία με τις αρχές της Αριστεράς. Να προτάξουμε ως κεντρική ιδέα την υπεράσπιση του κοινωνικού κεκτημένου της άθλησης για όλους. Να οργανώσουμε την αντίσταση και την ανατροπή στο ιδεολογικό και πολιτισμικό επίπεδο μέσα στον αθλητισμό, ώστε να ξεδοντιαστεί και ο καλπάζων φασισμός στον χώρο.

ΤΖ. ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=730953

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: