Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων


ολυμπιακο μουσειο ολυμπια

15/12/2014

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τους Υπουργούς:

Πολιτισμού & Αθλητισμού

Εσωτερικών

Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας


Θέμα: «Επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων»

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 7714/ΝΑ/πξ έγγραφο από 19-9-2014 της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) το οποίο επισυνάπτεται στην απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικής με το θέμα ερώτησής μας, αναφέρεται ότι η ΕΟΕ είχε λάβει από την εταιρεία Coca Cola σημαντική χορηγία για την αποκατάσταση ζημιών στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εργασίες στις εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν, το δε υπόλοιπο της χορηγίας που προοριζόταν για τις εργασίες στο Μουσείο ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμό της ΕΟΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επιβάλλει σχετική νομοθεσία. Τον Μάρτιο του 2012, μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα της ΕΟΕ, υπέστησαν τις οδυνηρές συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΟΕ αναφέρει ότι αποτέλεσμα αυτού σε συνδυασμό με τον δραματικά μειωμένο προϋπολογισμό της είναι η αδυναμία πραγματοποίησης των εργασιών που απαιτούνται προκειμένου το Μουσείο να επαναλειτουργήσει.

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει λάβει απόφαση για ένταξη του έργου «Αποκατάσταση – Συντήρηση Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία» προϋπολογισμού 344.400 ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ότι από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την ΕΟΕ προετοιμάζεται προγραμματική σύμβαση για την προώθηση και υλοποίηση του έργου. Επίσης, αναφέρεται ότι όταν οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης θα υποβληθεί στην ολομέλεια της ΕΟΕ για έγκριση και υπογραφή.

–    Επειδή το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία εκτός από συμβολικό χαρακτήρα συνιστά σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και απαιτείται άμεσα η επαναλειτουργία του.

–    Επειδή απαιτείται απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των χορηγιών από πολυεθνικές εταιρείες στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων.

–    Επειδή προωθείται και με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο η παραχώρηση υπερεξουσιών εκ μέρους της πολιτείας και άσκησης αθλητικής πολιτικής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρέχοντας πλήρη διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία και αρμοδιότητες άσχετες με το ρόλο της και εγκαθιστά την ΔΟΕ ως ένα ακόμα υπερεθνικό κέντρο διεθνούς εποπτείας στον ελληνικό αθλητισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιο είναι το ύψος της χορηγίας που έχει λάβει η ΕΟΕ από την εταιρεία Coca Cola;

2.    Ποιο είναι το ποσό της χορηγίας που κουρεύτηκε από το PSI;

3.  Ποιο είναι το ποσό της χορηγίας που εκταμιεύτηκε για την αποκατάσταση ζημιών στις εγκαταστάσεις ΕΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία;

4.    Έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση για την προώθηση και υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση – Συντήρηση Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία» ή έχει κατατεθεί προσχέδιο ή σχέδιο αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή;

5.  Ποιος ευθύνεται για τη μη επαναλειτουργία του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία;

Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή

Το σύνολο των επισήμων εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων της λίστας των απαιτούμενων εργασιών για την αποκατάσταση του κτιρίου του Μουσείου καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Μουσείου.

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη), Αυλωνίτου Ελένη,
Διακάκη Μαρία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Πετράκος Αθανάσιος,
Πάντζας Γεώργιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: