Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ


 

Τη περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των Ομοσπονδιών και ο απολογισμός μάλλον δεν είναι καλός για τη κυβέρνηση της ΝΔ και του υφυπουργείου αθλητισμού ειδικότερα.

Εκτός από την ανατροπή που επιτεύχθηκε στην Ομοσπονδία του Βόλεϊ με σιωπηρή διακομματική συναίνεση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι εκλεκτοί του ΓΓΑ Σταύρου Δουβή όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το πράσινο διοικητικό κατεστημένο, αλλά ετράπησαν σε άτακτη φυγή αποσύροντας την τελευταία στιγμή τις υποψηφιότητές τους. Έτσι, η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να εξασφαλίσει ικανό και απόλυτο αριθμό προέδρων Ομοσπονδιών, που ως εκλέκτορες θα ανέδειχναν στην Προεδρεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τον κ. Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντ. Μπακογιάννη μάλλον δεν ειδώθηκε, εκτός απροόπτου φυσικά. Απομένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές, ή αν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κρατήσουν την προεδρεία της ομοσπονδίας τους προχώρησαν σε άλλου τύπου συναλλαγές.

Οι εκλογές στην πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών, απέδειξαν ότι το σύστημα Τριβέλα, που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, είναι αχτύπητο και υπό τη σημερινή κυβέρνηση. Το Τριβελικό σύστημα ΠΑΣΟΚ ζει και βασιλεύει. Σωματεία σφραγίδες, λευκές εντολές ψήφου, πλειοψηφικά συστήματα, αδιαφάνεια στις διαδικασίες, «στημένες» ψηφοφορίες, ανυπαρξία διαλόγου και προβληματισμού, εκβιασμοί και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, είναι μερικά που επιεικώς μπορούμε να αναφέρουμε και το χαρακτηρίζουν. Το ίδιο αυτό ακριβώς σύστημα εφαρμόζει και η Ν.Δ. στις Ομοσπονδίες που ελέγχει.

Στην ομοσπονδία Βόλεϊ, με το σύνθημα «να φύγει το κατεστημένο» σάρωσαν τον «πατερούλη» Θανάση Μπελιγράτη και χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, την ώρα που πίστευε πως θα επανεκλεγεί με 90%, εγκατέλειπε το προεδρικό θώκο προδομένος από τα δικά του παιδιά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της επανεκλογής του Β. Σεβαστή στον ΣΕΓΑΣ, έναντι του εκλεκτού της Ν.Δ. κ. Ραμπότα. Ο Β. Σεβαστής επανεκλέχθηκε με 83%  υποσχόμενος πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση της χαμένης τιμής του Ελληνικού Στίβου και των αδικημένων παιδιών του, όπως ο Κεντέρης, η Θάνου, η Χαλκιά  ο Γκούσης κλπ κι ανακαλύπτοντας τα προβλήματα ανάπτυξης του στίβου. Βασιλικότερος όλων ο Γ. Βασιλακόπουλος όπου θριάμβευσε με την ίδια ομάδα και προπονητή το Φ. Συρίγο, αφού κανείς εδώ δεν τραγουδά, ούτε χορεύει, γιατί απλά συμφωνούν σε όλα.! Στην δε ΕΠΟ του Β. Γκαγκάτση, αφού ο αντίπαλος δεν κατέβηκε καν στις εκλογές, επανεκλέχθηκε με μια τυπική διαδικασία από τους παράγοντες των παραγόντων (εκλέκτορες των ενώσεων σωματείων), που όλοι μεταξύ τους ψιλοβολεύονται στις είκοσι δυο (22) επιτροπές της ομοσπονδίας. 

Παραφωνία των εκλογών αποτέλεσαν οι άνθρωποι του αθλητισμού, ενταγμένοι ή φιλικά διακείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, Αυτοί επέμειναν στο διάλογο, έθεσαν σοβαρά θέματα πολιτικής στον αθλητισμό και πρότειναν, πετυχαίνοντας σε 4 Ομοσπονδίες να αποσπάσουν σχετικές αποφάσεις, την καθιέρωσης απλής αναλογικής στις εκλογικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΠΕ. Γνωρίζουν βέβαια ότι όσοι παράγοντες δεν επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό θα επικαλεστούν τον ν.3057/02, που καθιερώνει σαν υποχρεωτικό το πλειοψηφικό σύστημα σε όλες τις εκλογές των Ομοσπονδιών. Διότι οι πρόεδροι και όσοι κινούνται στη λογική του δικομματισμού, όταν τους συμφέρει επικαλούνται τους νόμους του κράτους και όταν δεν τους συμφέρει επικαλούνται το αυτοδιοίκητο του αθλητισμού, απειλώντας τη πολιτεία με το μπαμπούλα του αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και τι πήδημα για τους κυρίους Σεβαστή, Προσαλίκα, Μπεργελέ και για όσους άλλους υποσχέθηκαν μια διαφορετική πορεία για τις Ομοσπονδίες τους κι επανεκλέχθηκαν.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιβεώθηκε πως οι ομοσπονδιάρχες όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, όσα χρέη και αν έχουν, όσο και αν καταγγέλλουν ή χειροκροτούν τις δικομματικές κυβερνήσεις. δεν λένε να απαγκιστρωθούν από τη καρέκλα τους. Άρα κάτι θα ξέρουν αυτοί καλύτερα. Τα ποσά που διαχειρίζονται, με νόμο από το κρατικό κορβανά, επαρκούν για να τους  μετατρέψει σε φορείς εξουσίας και μάλιστα μη ελεγχόμενης ή για την ακρίβεια τυπικά ελεγχόμενης. Έτσι είναι ανέξοδες οι κραυγές του Διαθεσόπουλου, του Αγγελούδη, του Κολυμπάδη κα. εφευρετών του συστήματος ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τα σωματεία στον αφανισμό αφού ξόδεψαν τα πάντα στην πολιτική των μεταλλίων και εμφανίζονται σήμερα σαν τιμητές των ενδόξων ημερών.

 

Η ΖΟΦΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, που εκφράζει σε όλο της το μεγαλείο αυτή τη νοσηρή κατάσταση, ήταν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Πάλης που έγιναν τη περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Έληξαν με την εκ νέου επικράτηση του απερχόμενου Τσαμεσίδη απέναντι στην κίνηση σωματείων που στήριζε ομάδα Ολυμπιονικών. Δυστυχώς εκεί εφαρμόσθηκε η λαϊκή παροιμία «όποιος έχει το μαχαίρι τρώει και το πεπόνι». Δεν υπήρξε ούτε καν υποψία οικονομικού και διοικητικού απολογισμού και δεν ακούστηκε τίποτα για τα πορίσματα των ορκωτών για τις ατασθαλίες. Δεν έγινε καμιά συζήτηση και καταρρακώθηκε κάθε έννοια διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας με 3λεπτες ομιλίες, όπου δεν προλάβαινες ούτε τηλεγραφικά να θέσεις το προβληματισμό σου. Ένας ανεκδιήγητος πρόεδρος που σου αφαιρούσε το λόγο αν δεν ήταν αρεστά αυτά που ακούγονταν, δεν υπήρξε έντυπη αναφορά της εξελεγκτικής επιτροπής και όλοι περίμεναν την εκλογική διαδικασία. Η προσπάθεια των Ολυμπιονικών Ηρακλή Δεσκουλίδη και Κώστα Θάνου να αναπτύξουν μια λογική για αλλαγές, που θα βοηθούσαν το άθλημα της πάλης να σταματήσει το κατήφορο, απευθύνονταν μάλλον σε κλειστά αυτιά. Μόνη ίσως αναλαμπή υπήρξε από τις εκτός διαδικασίας παρεμβάσεις απλών ανθρώπων που εξέφρασαν με θορυβώδη τρόπο τις ανησυχίες τους και αποπειράθηκαν να θέσουν ζητήματα. Όλοι μιλούσαν μόνο για χρήματα και προσωπικές απολαβές, σαν να ήταν όλα ήταν ρόδινα στο άθλημα, που για πρώτη φορά από το 1980 και μετά δεν πήρε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δυστυχώς, τα συνολικά αποτελέσματα στις εκλογές των Ομοσπονδιών όχι απλά δεν εγγυώνται καλύτερες μέρες για τον αθλητισμό, αλλά μάλλον επιτείνουν την κρίση που αυτός διέρχεται. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους οργανωμένα, θα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για μια άλλη λογική στον αθλητισμό. Ώστε οι λογικές του δικομματισμού που κυριαρχούν στον αθλητισμό και συμπλέουν, όπως πρόσφατα στη Βουλή στα θέματα της απλής αναλογικής, της διαφάνειας στις ομοσπονδίες και του ντόπινγκ, να αμφισβητηθούν έμπρακτα και αποτελεσματικά.

 

aristeroextrem@yahoo.gr

 

 

 

  

Σχολιάστε